Které listy je třeba odstranit, abyste okurky ochránili před chorobami?

                   

Také nedáte na tuto chutnou zeleninu dopustit? Není divu, vždyť okurka setá (Cucumis sativus) patří na našich zahradách k nejoblíbenějším plodinám. Za trochu péče se dokáže odvděčit opravdu bohatou úrodou. Ovšem může ji potrápit i celá řada chorob, jako je kupříkladu plíseň šedá, hniloba kořenů, bakterióza či padlí. Nemusíte však sahat po postřicích, výskytu chorob lze zabránit mnohem jednodušším způsobem.

Odstraňte spodní listy okurek a máte vystaráno

Většina zárodků škodlivých patogenů přežívá v půdě a do rostlin proniká skrz nějaké poškození. Listy bývají v tomto ohledu mnohem méně odolné než stonky. Preventivní prořezávání okurek naštěstí dokáže předejít všem problémům už v zárodku. Stačí jen dodržet několik zásad. Jakmile jsou sazenice dostatečně vzrostlé (minimálně osm pravých listů), můžete přistoupit k jejich prořezu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Zbavte je všech listů, jež se dotýkají země. Nestříhejte je jen z části, ale opravdu pečlivě je odstraňte hned u stonku. V tento den okurky raději nezalévejte, dáte jim tak možnost se dobře zatáhnout. K nezbytné manipulaci si připravte ostrý nůž. Listy nikdy neodlamujte. Keře tak provzdušníte a zároveň minimalizujete jejich kontakt s půdou.

Nebojte se okurky v případě potřeby odspodu úplně vyholit tak, jak je to vidět zde.

Co dělat, pokud se potíže přece jen objeví

S péčí o okurky vám může pomoci celá řada osvědčených prostředků. Používá se například zelená skalice, ocet, amoniak, dehtové mýdlo, kyselina boritá, manganistan draselný či jedlá soda. Je tedy vhodné mít některý z nich stále po ruce.

Vhodnou prevencí je i správná výživa

Bohatou úrodu okurek si ovšem můžete zajistit i prověřeným mléčným trikem. Je to opravdu jednoduché, každou sazenici totiž stačí zalít jednou sklenicí mléka. Chcete tento postup ještě vylepšit? Pak každý litr mléka rozřeďte v deseti litrech vody a ke směsi přidejte ještě 25 kapek jódu. Kupujte mléko čerstvé nebo alespoň v biokvalitě. Zajistíte si tak vysokou obranyschopnost rostlin i podporu kvetení a zrání plodů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud se dokážete o okurky pečlivě postarat už od výsadby, získáte maximální a chutnou úrodu. A jako bonus nebudou jejich plody při použití mléčného hnojení nikdy hořké, což je v tomto ohledu další velké plus. Někdy se zkrátka vyplácí vsadit na postupy našich předků. A mléko s jódem rozhodně patří mezi ty prověřené.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články