Jahody jsou symbolem každého léta. Aby ale dobře plodily, potřebují dostatečný přísun živin. Snadné hnojivo připravíte z kvasnic.
Horké letní dny se kvapem blíží a k tomu neodmyslitelně patří také příjemné osvěžení v podobě letních plodů. Jahody patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější ovoce a první kousky, alespoň u mě na zahrádce, pomalu začínají dozrávat. Aby se jim ale dobře dařilo, je nutné zařídit jim dostatečný přísun živin, na kterých je veškerá úroda závislá.
Pěstujte jahody kdekoli
Velkou výhodou této plodiny je, že ji můžete pěstovat na zahradě v záhoně, ale pohodlně například i na balkoně v květináči. Vše se odvíjí od odrůdy. Pro stísněnější podmínky web iReceptář jednoznačně doporučuje stáleplodící a převislé druhy, které jsou okrasné a zároveň se k dozrávajícím kouskům dobře dostanete. „Já mám na balkoně několik převislých jahodníků a je velká radost pěstovat něco i na tak malém prostoru,“ pochvaluje si paní Marcela T. z Boskovic. Vhodné jsou rozhodně samozavlažovací truhlíky.
Jahody potřebují spoustu vody a slunce. Dařit se jim tak nebude na stinném stanovišti. Naopak plné slunce zajistí hodnotnou úrodu. Rozhodně ale také ocení dostatečný přísun živin. Chalupáři-Zahrádkáři doporučují je na podzim posypat popelem, který rostlinky ochrání před škůdci a nemocemi. I v průběhu roku ale potřebují další hnojení pro dobrý růst.
Přírodní zázrak jménem droždí
Hnojení přírodními produkty je stále více oblíbené. A není se čemu divit. Jedná se často o levný způsob, který je navíc šetrný k rostlinám i půdě a výsledky jsou více než uspokojivé. Velice užitečné je v tomto ohledu docela obyčejné droždí, které Chalupáři-Zahrádkáři doporučují také pro velkou úrodu okurek. Hnojivo z něj ale ocení, kromě plodin, také všechny pokojové a balkonové rostliny, píše web Deník.
Použít přitom můžete sušené i čerstvé kvasnice. Máte-li po ruce sušené, rozmíchejte v půl litru teplé vody 5 gramů společně s polévkovou lžící cukru a nechte vylouhovat po dobu několika hodin. Následně zřeďte ve 25 litrech odstáté vody. Čerstvé droždí není nutné ředit vodou a zálivku připravíte promícháním 100 gramů kvasnic v 10 litrovém kyblíku vody. Optimální je aplikovat zhruba půl litru na každou rostlinu jahodníku.