Cukety patří mezi nesmírně oblíbenou letní zeleninu. S výsevem byste ale neměli otálet, lunární kalendář doporučuje nejpozději 25. květen.
Letní grilování a vaření se v mnoha domácnostech jen těžko obejde bez zásadní suroviny, kterou je radost pěstovat. Řeč je o cuketách, které já osobně miluji především díky obrovské variabilitě využití. Pro jejich jemnou chuť se dají použít i na pečení a takový perník z nich je vláčný a nesmírně chutný, takže jej peču často. I jejich pěstování ale má několik zásad, které rozhodně není dobré opomíjet. Důležité je vysadit je v pravou chvíli.
Nepodceňujte množství zálivky
Výhodou cuket je, že se dají velmi snadno předpěstovat, abyste si tak zajistili kvalitní a silné sazenice. Semena zasaďte již v dubnu a umístěte na parapet, pařeniště či do skleníku, radí web Rostlinky. Použijte raději větší květináč, jelikož kořenový systém se rychle rozrůstá a potřebuje dostatek prostoru. „Semena vždy tak na 3 hodinky namočím do teplé vody a až poté zasadím, lépe tak klíčí,“ podělila se o svou zkušenost paní Petra S. z Hlinska.
Semena ale můžete umístit rovnou do záhonu. Optimální doba je v druhé polovině května, nejpozději však dle lunárního kalendáře 25.5., aby se sazenice dobře uchytily. Velké úrodě napomůže časté hnojení a zálivka, která má ovšem svá pravidla, jak informuje web iReceptář. Rozhodně není vhodné polévat listy a květy, vede to ke vzniku plísní, na které jsou cukety náchylné. Zalévejte vždy ke kořenům, ideálně v ranních hodinách. Voda by neměla být studená a pozor, cukety špatně snáší přemokření, ale i nedostatek vody.
Přírodní hnojiva pro velkou úrodu
Rovněž hnojení přispívá dobré úrodě. Chalupáři-Zahrádkáři nedají dopustit na dřevěný popel, případně jód a amoniak. Obě hnojiva chrání rostliny před škůdci a plísněmi a zároveň dodávají rostlinám potřebné živiny a minerální látky.
Cukety rostou jako divé a je tak někdy až problematické je zkonzumovat. Přestože můžete obdarovávat sousedy i rodinu, v určité chvíli i ti začnou vaše dary odmítat. Je však škoda je nezpracovat. Nadbytek můžete zamrazit a dodržíte-li několik zásad, vydrží tak použitelné i déle než rok, jak Chalupáři-Zahrádkáři psali.