Správně zmrazená cuketa vydrží až 14 měsíců, důležité je dodržet zásadní kroky: Ty nejlepší triky, díky nimž bude jako čerstvá i po roce

Pokud chcete vědět, jak zamrazit cuketu, aby vydržela čerstvá po velmi dlouhou dobu, naučte se šikovné triky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cuketa je zelenina, se kterou můžete připravit v podobě lahodné polévky, sladkého dezertu nebo hlavního jídla. Můžete ji jíst syrovou, vařit či dusit. Její sezóna je však pouze během léta, kdykoliv později je zkrátka příliš drahá a ne tak lahodná. Jak si tedy uchovat zásoby až do zimy?

Příprava cukety na zamrazení

Než se rozhodnete cuketu zmrazit, pečlivě ji přeberte a k samotnému úkonu si vyberte jen tu nejhezčí a po všech stránkách čerstvou zeleninu. Pokud vaše cuketa před zmrazením vykazuje jakékoli známky nemoci, určitě ji nepoužívejte. Zmrazení totiž pouze zpomaluje proces kažení, ale nikdy jej zcela zastaví. Všechny cukety které jsou velmi zralé, měkké a začínají se vrásčit nebo měnit barvu, proto urychleně zpracujte nebo rovnou vyhoďte.

A co udělat poté? Cuketu je nutné ji dobře omýt a poté důkladně osušit (můžete použít papírovou utěrku nebo nechte plody okapat v cedníku). Jakmile bude suchá, stačí ji jen zamrazit. Pamatujte si však, že po rozmrazení nebude cuketa tak pružná jako čerstvá a velmi utrpí i její tvar a velikost. Proto je nejlepší ji zamrazit strouhanou a následně použít do zeleninových placek nebo třeba do palačinek.

Nakrájení cukety na plátky

Pokud chcete zmrazit nakrájenou cuketu, pak se předtím zbavte velkých semen. Mohou totiž někdy celému pokrmu dodat lehce nahořklou chuť. A totéž platí pro silnou slupku. Následně plátky nasypte do mrazicích sáčků nebo speciální mrazicí nádoby.

iZdroj fotografie: Pixabay

Blanšírování cukety – ano nebo ne

I když je vhodné většinu druhů zeleniny před zamrazením oblanšírovat, aby se urychlila jejich příprava, u cukety se to nedoporučuje. Blanšírováním totiž cuketa změkne a při zmrazením se zdeformuje. Nezapomeňte, že je to velmi jemná zelenina, která má v sobě hodně vody. K jejímu zjemnění při následné přípravě proto není potřeba mnoho.

Naopak je možné předem nakrájenou nebo nastrouhanou cuketu osmahnout na pánvi nebo v hrnci. Zmenší se tím totiž razantně její objem a díky tomu můžete ušetřit místo v mrazáku. Vše samozřejmě záleží na tom, jak chcete tuto zeleninu po rozmrazení používat.

Zmrazení cukety – jak na to

V ideálním případě nechte připravenou cuketu (tedy tu nakrájenou nebo nastrouhanou) několik hodin vychladit v lednici. Zmrazí se poté rychleji a zachová si čerstvost. Trocha práce navíc se tedy rozhodně vyplatí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

A nezapomeňte také připravovanou cuketu před finálním zmrazením důkladně osušit, například položením na papírovou utěrku. Zabráníte tak vzniku velkých ledových krystalků, které by cuketu zcela připravily o konzistenci i chuť.

Co ještě vědět o cuketě

Pokud se tato zelenina rozmrazila (například kvůli výpadku proudu nebo kvůli poruše na mrazáku), nesmí se znovu zmrazovat. Hrozí totiž rozmnožení patogenních organismů. Nezmrazujte ani částečně povolenou cuketu. A to platí pro veškeré mražené ovoce a zeleninu. Pokud je nespotřebujete ihned po rozmrazení, musíte je bohužel vyhodit.

Jaké jsou vaše triky pro uchování sezónní úrody na zimu?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články