Velké a sladké kořeny mrkve vám zajistí toto výživné univerzální hnojivo. Díky kompostu mrkev poroste jako splašená. Obohaťte záhon o tuto směs a vychutnejte si příští sklizeň.
Mrkev patří mezi nejoblíbenější a nejuniverzálnější zeleninu, kterou lze použít jak k přípravě slaných, tak i sladkých pokrmů. Aby byly narostlé kořeny sladké, šťavnaté a křupavé, nezapomeňte je pravidelně hnojit. Kvůli nedostatku živin nebo v důsledku sucha může být totiž mrkev malá, tvrdá a nahořklá, jak jsme se v redakci už několikrát přesvědčili. Předejděte tomuto problému a přidejte do záhonu kompost.
Čím hnojit mrkev v srpnu
Tu nejlepší chuť mrkve vám zajistí používání vhodných hnojících směsí. V době jejího dozrávání jsou obzvlášť důležitá fosforečná a draselná hnojiva. „Fosfor je důležitým prvkem pro vývoj kořenů, ale také ovlivňuje množství cukru v kořenech. Stejně tak se na výskytu cukru podílí draslík,“ osvětluje čtenář Jan V. ze Zvolyně, který do redakce Chalupáři-Zahrádkáři nedávno poslal i návod na použití mykorhizy u rajčat.
Nahraďte chemii kompostem
Drahé speciální přípravky z obchodu, které mnohdy obsahují velké množství nebezpečných chemických látek, velmi snadno nahradíte použitím humusu nebo vyzrálého kompostu. Kromě toho, že je používání těchto směsí z dlouhodobého hlediska pro vaši zahradu šetrnější a bezpečnější, se navíc vyhnete riziku přehnojení mrkvových záhonů. Rostliny si vezmou jen tolik, kolik potřebují, a půdu tím nijak nezatížíte, jak radí web RadyNaVšechno.
Na co si dát při pěstování mrkve pozor
Stejně důležité jako hnojení je i správná zálivka. Díky vlhkosti dochází podle informací z webu Skrblík k lepší tvorbě a uchovávání cukru uvnitř kořenů. Důležitý je i prostor, který rostliny potřebují k růstu. Pravidelně proto své záhony odplevelujte a snažte se mezi jednotlivými mrkvemi dodržovat vzdálenost 3 – 4 cm, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve. Díky tomu mezi nimi bude moct proudit dostatek světla i vzduchu, což celkově ovlivní jejich vitalitu a výslednou kvalitu sklizně.