Pomocník humát draselný: Stačí ho nakapat do sudu s vodou a úroda bude znatelně větší

Humát draselný patří spíše mezi málo známé zahradní pomocníky. Ale je to opravdu škoda, protože rostliny ochráníte před dopady horka.

Pár kapek glycerinu do sudu s vodou vám pomůže šetřit i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Humát draselný je vysoce účinná organická sloučenina, která vzniká přirozeným rozkladem rostlinných a živočišných látek. Není divu, že si oblibu získal hlavně v zemědělství, a to díky své roli při zvyšování úrodnosti půdy a zlepšování výnosů plodin, jak píše web GreenSite. Skvěle se však uplatní i na vašich zahradách.

Metody aplikace pro optimální účinek

Pro maximalizaci přínosů humátu draselného je důležité jej správně aplikovat. Pro zemědělské použití se obvykle rozpouští ve vodě, čímž vzniká roztok, který lze aplikovat přímo do půdy nebo jako listový postřik. Obecné doporučení pro ředění je asi 5 polévkových lžic práškového humátu draselného v barelu vody. Tato směs by se pak měla aplikovat buď brzy ráno nebo večer.

Červencový booster pro rajčata: postačí granulovaný hnůj

Červencový booster pro rajčata: Snovou úrodu zařídí granulovaný hnůj

Vliv na zdraví půdy a odolnost rostlin

Humát draselný zlepšuje strukturu půdy tím, že zvyšuje její schopnost zadržovat vodu a provzdušňuje ji. Takto vylepšené půdní prostředí následně skvěle podporuje zdravější vývoj kořenů, a tím samozřejmě i účinnější příjem živin rostlinami. Kromě toho humát draselný působí jako chelátor, což znamená, že může zvýšit dostupnost dalších živin v půdě. Jde především o dusík, fosfor a stopové prvky. A jak to dělá? Jednoduše se na ně váže a činí je tak pro kořeny rostlin mnohem přístupnějšími.

Rostliny ochrání před horkem

Jednou z výrazných vlastností humátu draselného je podle webu DesateroTváříOsobnosti jeho schopnost pomáhat rostlinám odolávat extrémním povětrnostním podmínkám. Během období sucha totiž rostliny ošetřené humátem draselným obvykle lépe zadržují vodu, což zmírňuje jejich stres (a zůstanou tak díky tomu déle v mnohem lepší kondici i bez vašeho přičinění).

Aby se vaší zahradě vždy skvěle dařilo, musíte ji připravit především na nejrůznější výkyvy počasí. Pomůže vám humát draselný. iZdroj fotografie: Freepik
Aby se vaší zahradě vždy skvěle dařilo, musíte ji připravit především na nejrůznější výkyvy počasí. Pomůže vám humát draselný.

A jako bonus tento zahradnický pomocník také stimuluje činnost prospěšných mikroorganismů v půdě. Tyto mikroorganismy hrají klíčovou roli v koloběhu živin a pomáhají potlačovat patogeny způsobující choroby. V důsledku toho jsou rostliny zdravější, vitálnější a schopné produkovat více plodů vyšší kvality. A prospěšný je i pro česnek, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.

Čím svou zahradu hnojíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články