Letní péče o rybíz: Chce to prořezávání, hnojení a správné zalévání

Aby váš rybíz letos zaplodil tak, jako ještě nikdy, pohnojte ho draselnou solí. Co do chuti i velikosti plodů dokáže zázraky.

Rybíz se bude sbírat po kýblech: Stačí jen dvě lžíce škrobu pod keř i Zdroj fotografie: Kmtextor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0
                   

Když se na jaře zahrada znovu probouzí, rybízové keře vyžadují doplnění nezbytných minerálních látek, aby se nastartoval jejich růstový cyklus. Opravdu životně důležité jsou pro ně zejména fosfor a draslík. Tyto živiny přispívají nejen k jejich růstu, ale také se pozitivně odrazí na budoucí kvalitě a velikosti plodů.

Proč je draslík nezbytný

Draslík hraje klíčovou roli při regulaci vody v rostlině, fotosyntéze a také se pozitivně podílí na jejím celkovém zdravotním stavu. Pomáhá také při tvorbě cukrů a škrobů, které jsou nezbytné pro vývoj velkých a sladkých bobulí. A jako bonus zvyšuje i její odolnost vůči chorobám, jak píše web AgroKbTrade. Tento minerál může skvěle doplnit právě draselná sůl. Tu se vyplatí přidávat dlouhodobě – prakticky až do doby, než rybíz doplodí.

Hnojení draselnou solí

Pokud je půda vlhká, ale ne přemokřená, lze draselnou sůl nasypat přímo kolem základny keře. Je ovšem vždy třeba dbát na to, aby nedošlo k přímému kontaktu se stonky a listy rostlin – to by mohlo vést k popálení. Viděla jsem to u souseda v přímém přenosu a jeden z mladých keříků na to dokonce fatálně doplatil.

Pravidla pro péči o keře rybízu – správné prořezávání a kypření půdy

Bobule rybízu budou obří, zařídí to hnojení močovinou

Pokud je sucho nebo pokud potřebujete svůj rybíz vyživit hned, pak jednoduše rozpusťte draselnou sůl ve vodě, a poté své keře zalijte jako obvykle (půdy není třeba předem máčet). Tato metoda zajistí, že draslík pronikne hluboko do kořenové zóny a vyživí váš rybíz téměř okamžitě. A zároveň tím vyřešíte také zálivku, která je třeba. Všeobecně je dobré v období sucha zalévat rybíz alespoň jednou do týdne.

Černý rybíz potřebuje péči i na jaře – jedině tak se během léta dočkáte šťavnaté a chutné úrody. Zaměřte se zejména na hnojení. iZdroj fotografie: Depositphotos
Černý rybíz potřebuje péči i v létě – jedině tak se během léta dočkáte šťavnaté a chutné úrody. Zaměřte se zejména na hnojení

Superfosfát a dřevěný popel

Pro doplnění draslíku však existují i další možnosti. Hrst superfosfátu nebo kbelík dřevěného popela na rostlinu rybíz také skvěle vyživí. Jednotlivá hnojiva však nikdy nekombinujte, jak už Chalupáři-Zahrádkáři varovali dříve.

Jak opravdu správně prořezat větve rybízu

Čím hnojíte rybízové keře na jaře vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články