Brutnák lékařský: Hnojivo z jeho výhonků zařídí enormní úrodu každé plodiny

Pokud vás na stráni zaujmou půvabné modré květy brutnáku lékařského, klidně si je natrhejte. Na zahradě poslouží jako skvělé hnojivo.

Brutnák lékařský: Hnojivo z jeho výhonků zařídí enormní úrodu i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brutnák lékařský je jednoletá bylina pocházející ze Středomoří a severní Afriky. Tato rostlina se vyznačuje výraznými modrými květy a může dorůstat výšky až 80 cm. Mezi lidmi je podle webu Sazenička ceněn nejen pro svou okrasnou hodnotu, ale také pro své různé léčebné a zemědělské využití. Tradičně se totiž brutnák používá v léčitelství, v poslední době si získal pozornost i pro svůj potenciál v podobě šikovného hnojiva.

Léčivé vlastnosti brutnáku lékařského

Tato bylinka obsahuje bohatou škálu bioaktivních látek, včetně tříslovin a minerálů a je také dobrým zdrojem vitaminu C. Obzvláště vysoký obsah těchto živin pak mají podle webu iReceptář mladé listy. V minulosti se brutnák lékařský používal ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví a funkce ledvin a jako diuretikum. Doporučuje se také pro své uklidňující účinky na nervový systém a zevně se používal při kožních onemocněních.

Nejlepší hnojení čehokoli na zahradě: Kopřivová jícha vyživí všechny rostliny přímo dokonale a je takřka zadarmo – nic lepšího zkrátka neexistuje

Brutnák jako přírodní hnojivo

Výhonky brutnáku lékařského lze ovšem použít i jako přírodní hnojivo. Tato část rostliny se rychle rozkládá a uvolňuje živiny, které ostatní rostliny snadno přijímají. Díky tomu je brutnák vynikajícím přídavkem do kompostu, ale lze ho použít i jako samostatné hnojivo podporující silný růst rostlin. A stejným způsobem lze zpracovat i různé druhy plevelů, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali v jednom z dřívějších článků.

Brutnák lékařský iZdroj fotografie: Piqsels
Brutnák lékařský patří spíše mezi méně známé bylinky. Na mezi vás zaujmou jeho nádherné modré květy a posloužit může i jako hnojivo.

Jak připravit hnojivo z brutnáku

Pro přípravu hnojiva z brutnáku nasbírejte mladé výhonky. Budete potřebovat desetilitrový kbelík – ten naplňte výhonky do jedné pětiny jeho objemu. Zbytek doplňte čistou vodou a směs nechte 7 až 10 dní odstát. Během této doby dojde ke kvašení, které zvyšuje obsah živin v roztoku. Jakmile začne fermentace, je hnojivo připraveno k použití bez dalšího ředění. A co všechno umí? Seznam jeho přínosů je poměrně dlouhý.

  • Vysoký obsah draslíku v brutnáku podporuje kvetení a tvorbu plodů.
  • Živiny v hnojivu napomáhají tvorbě silného kořenového systému, který má zásadní význam pro příjem minerálních látek a vody.
  • Zvyšuje celkovou vitalitu rostlin.

Jaká přírodní hnojiva používáte na zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články