Proč prořezávat listy jahod: Snadno se tak zařídí kvalitní úroda na příští sezónu

Nezapomeňte se právě teď o své jahodové keře řádně postarat, jinak se příští rok z velké úrody těšit nebudete.

Proč prořezávat listy jahod: Snadno se tak zařídí kvalitní úroda i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Na pěstování jahod není nic složitého. Ovšem pokud chcete svou úrodu skutečně maximalizovat, měli byste věnovat pozornost několika velmi důležitým detailům. A jedním z nich je i správný prořez listů, jak píše web ZahrádkářskáPoradna.

S prořezem nečekejte na odplození

A kdy k němu přistoupit? V zásadě vždy, když máte dojem, že je s vašimi jahodami něco špatně. Červenající, staré, potrhané nebo viditelně nemocné listy totiž nemají podle webu DesateroTváříOsobnosti na keřících co dělat. Pokud to jen trochu půjde, odstraňujte je co nejčastěji. Zabráníte tak rozvoji nežádoucích patogenů, takže vaše jahodníky mnohem lépe přezimují a příští rok se odvděčí perfektní úrodou. A nezapomeňte ani na množení jahod za pomoci šlahounů – více o tom už psali Chalupáři-Zahrádkáři zde.

Ochraňte úrodu před ptáky

V době dozrávání plodů může vaše zahrada lákat i nevítané hosty v podobě ptáků, kteří si na vaší úrodě také rádi pochutnají. Tímto trikem je však můžete jednoduše odradit. Ve svůj prospěch můžete využít třeba jejich citlivost na světlo.

Nainstalujte na zahradě stará CD nebo pruhy hliníkové fólie. Světelné odlesky budou ptáky od návštěvy vaší zahrady odrazovat. Někteří pěstitelé také používají zvukové plašiče se záznamem zvuku dravců nebo výstřelů. V tomto případě se však ujistěte, že nebudete rušit své sousedy.

Ani v říjnu není ještě pozdě na hnojení jahod. Správně namíchané směsi podle lidové receptury pojistí maximální úrodu v příští sezóně

Dejte na záhon červené korálky

Vyzkoušet můžete i metodu s obyčejnými korálky, jež rozmístíte na záhon. Ptáci mají vynikající barevné vidění a jsou zvláště citliví na červenou barvu. Tato citlivost je způsobena skutečností, že mnoho zralých a výživných plodů, které jim chutnají, vykazuje načervenalé zbarvení. V důsledku toho si ptáci spojují červenou barvu s potenciálním zdrojem potravy.

Aby se vám úroda jahod skvěle vydařila i příští rok, musíte se právě teď o své keříky postarat. Je to opravdu velmi jednoduché. iZdroj fotografie: Pixabay
Aby se vám úroda jahod skvěle vydařila i příští rok, musíte se právě teď o své keříky postarat. Je to opravdu velmi jednoduché.

Červené korálky je tak budou zajímat a přiletí se na ně podívat. Když ale zjistí, že se nejedná o žádnou laskominu, budou tento záhon považovat za neatraktivní a budou se mu vyhýbat i v době, kdy na něm budou dozrávat červené plody jahod. Ideální však je, pokud na zahradě budete kombinovat více odstrašujících metod najednou. Máte tak velkou šanci, že své záhony před nálety nežádoucích žroutů ochráníte.

Jak se o své jahody staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články