Známky toho, že je čas sbírat cibuli: Hlavním indikátorem jsou listy

Pokud si chcete letos svou úrodu cibule pojistit, určitě ji nezapomeňte sklidit ve správnou dobu. Indikátorů je hned několik.

Velká sklizená cibule i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pěstování cibule je jen jednou stránkou celé věci – úplně stejně důležitá je totiž podle webu JahodyČernožice i následná sklizeň (a samozřejmě také skladování). Nenechte nic náhodě a podívejte se, čím se u těchto důležitých úkonů řídit.

Jak správně uskladnit cibuli

Jde o jednoduchý proces, musíte ji však sklidit ve správnou dobu. A jak ji poznat? Počkejte, až vrcholky listů uschnou a zhnědnou. Jakmile jsou zralé, opatrně cibuli vytáhněte z půdy a položte na záhon, kde by měla další dva dny schnout (nezapomeňte ji však ochránit před špatným počasím, pokud by to bylo třeba).

Před zavěšením cibule je však třeba ji řádně připravit. Díky procesu sušení se vnější slupky vysuší a vytvoří ochrannou vrstvu, která zachová veškerou vlhkost uvnitř. Cibuli proto položte v jedné vrstvě na suchý, dobře větraný povrch, například na verandu nebo do garáže. Nechte ji zrát asi dva až tři týdny a dbejte na to, abyste ji občas otočili (usuší se tak maximálně rovnoměrně).

Čím krmit cibuli, aby byla velikost pěsti: Jedním z největších pomocníků je dřevěný popel

Jak skladovat cibuli v závěsu

Po ukončení procesu zrání zkontrolujte, zda cibule nevykazuje známky poškození nebo onemocnění a závadné kusy bez milosti odstraňte. Do finálního svazku vyberte zdravé cibule s neporušenou vnější slupkou. Svažte je do copu a jejich vysušené vrcholky svažte provázkem nebo šňůrou. Svazek by měl být dostatečně kompaktní, ale zároveň uvázaný dostatečně volně, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali. A to tak, aby se cibule pokud možno navzájem vůbec nedotýkaly, jak doporučuje i web ZooVega.

Sklizenou cibuli nedávejte do beden ale zavěste, vydrží čerstvá až půl roku iZdroj fotografie: Unsplash
Aby vám cibule sklizená ze záhonu vydržela opravdu dlouho, musíte ji uskladnit správně. Doporučeno je skladování ve svazku.

Najděte správné místo pro skladování

Vyberte skladovací prostor, který zajišťuje dobrou cirkulaci vzduchu a udržuje chladné a suché prostředí. Vhodnou volbou je dobře větraný sklep, spíž nebo suchý kout garáže. Vyhněte se místům s nadměrnou vlhkostí, protože to může vést k růstu plísní nebo klíčení cibulí, což by jejich kvalitu velmi rychle zničilo.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro skladování cibule?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články