Rajčata, okurky a papriky jsou na živiny velmi náročné. Proto je třeba jim namíchat hnojivo pokud možno přímo na míru.
Použití kvasnic jako hnojiva nabízí řadu výhod díky obsahu živin, vitaminů skupiny B a základních prvků, jako je hořčík, vápník, fosfor a draslík. Tyto prvky jsou klíčové pro kvetení a nasazování plodů. Hořčík je nezbytný pro tvorbu chlorofylu, zatímco vápník zajišťuje, aby plody netrpěly hnilobou konce květu. Kvasinky také vnášejí do půdy prospěšné mikroorganismy, které podle webu iReceptář zlepšují její zdraví a strukturu.
O rajčatech, paprikách a okurkách
Rajče z čeledi Solanaceae pochází z Jižní Ameriky a daří se mu v různých klimatických podmínkách po celém světě. Jako liánovitá rostlina vyžaduje k efektivnímu růstu strukturální oporu. Rajče je známé nejen pro svou kulinářskou všestrannost, ale také pro své výživové hodnoty, včetně vysokého obsahu vitaminu C, draslíku, kyseliny listové a lykopenu – antioxidantu, který je spojován s mnoha zdraví prospěšnými účinky.
A do stejné čeledi patří i papriky (pocházející dokonce i ze stejného místa), které zahrnují širokou škálu sladkých i pálivých odrůd. A nesmíme zapomenout ani na okurky – i když je jejich vlastí Asie, živin potřebují stejně, jak říká web ZOOVega.
Dosažení bohaté úrody pomocí kvasinek
Pro přípravu hnojiva na bázi kvasnic rozpusťte přibližně 10 g sušených kvasnic v jednom litru teplé vody. Přidejte lžíci medu a směs promíchejte. Nechte ji aktivovat po dobu 30 až 40 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zpěněná vrstva, což znamená, že je připravena k použití. Pro aplikaci zřeďte jeden šálek tohoto koncentrátu s deseti litry vody. Každou rostlinu je třeba zalít množstvím odpovídajícím jedné sklenici a toto hnojení by se mělo opakovat každý měsíc. Jedině tak budete mít jistotu, že vaše zelenina dostává opravdu vše, co potřebuje.
Ovšem kromě toho, že jsou kvasnice zdrojem živin, a podporují zdravý půdní život, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali, slouží také jako účinný přírodní fungicid. Rajčata ochrání například před plísní bramborovou a plísní šedou a okurky zase před žloutnutím listů. Je však třeba výše zmíněný roztok zředit dvojnásobně a pak ho aplikovat jako postřik jednou do týdne. A vyzkoušet můžete také osvědčené a levné hnojení kostní moučkou, které už Chalupáři-Zahrádkáři také s úspěchem otestovali.