Správné načasování sklizně brambor rozhodne o jejím úspěšném uskladnění. Naučte se všímat si podstatných znaků.
Brambory (Solanum tuberosum) patří do čeledi Solanaceae a jsou tedy blízce příbuzné rajčatům, lilkům a paprikám. Tyto hlízy pocházejí z oblasti And v Jižní Americe a pěstují se již tisíce let. Nad zemí rostlina vytváří listové stonky a květy, zatímco pod zemí se hlízy rozšiřují a dozrávají. Pro zajištění maximální úrody a chuti je ovšem důležité vědět, kdy tyto podzemní poklady sklízet.
Žloutnoucí vrcholky: Přírodní ukazatel
Jedním z nejjasnějších znamení, že jsou brambory připraveny ke sklizni, je žloutnutí a zasychání vrcholků rostlin. Tento přirozený proces podle webu ZlatéPole signalizuje, že brambory přestaly růst a předávají energii z listů do hlíz.
„Je důležité rozlišovat mezi přirozeným žloutnutím v důsledku zralosti a předčasným žloutnutím způsobeným chorobami nebo škůdci. Nemoci nebo napadení hmyzem, mohou způsobit předčasné žloutnutí a odumírání vrcholků, což samozřejmě nic o vhodnosti hlíz ke sklizni nevypovídá. Proto své rostliny pravidelně kontrolujte a případné problémy ihned řešte, jinak budete z úrody určitě zklamaní,“ radí zahradník Ivan K. ze Zlína.
Načasování sklizně podle odrůdy
Odrůda brambor, kterou vysadíte, významně ovlivňuje načasování sklizně. Různé odrůdy brambor mají různou rychlost růstu a dobu zrání. Některé brambory dozrávají brzy a jsou hotové již za 70 dní, zatímco jiné potřebují ke zrání až 120 dní a více. Vyplatí se tedy vědět, jaké brambory pěstujete. Ale pokud se vám z nějakého důvodu tato informace někam zakutálela, nezoufejte a jděte na to jako naši předkové.
Jejich jednoduchá metoda spočívá podle webu TakToJeNášSvět v opatrném vykopání několika rostlin a prozkoumání hlíz. Hledejte dobře vyvinutou slupku a požadovanou velikost pro vaši odrůdu. Slupku otřete prsty; zralé brambory budou mít slupku, která se z jejich povrchu odloupne jen neochotně (obvykle až po zarýpnutí nehtem).
A zkontrolovat můžete také tvrdost. Zralé brambory budou mít pevnou strukturu a dobře tvarovaný vnitřek s minimálním zeleným zbarvením. Pokud hlízy ještě nejsou plně vyvinuté, nechte zbývající rostliny dále dozrávat a zhruba za týden je znovu zkontrolujte. Chalupáři-Zahrádkáři se také věnovali několika šikovným tipům pro uskladnění této skvělé zeleniny.