Brambory už hnít nebudou, stačí je skladovat v místnosti, ve které je chlad a tma

Brambory je možné skladovat tak, aby zůstaly čerstvé co nejdéle. Důležité je jim dopřát především ty správné podmínky.

Brambory se obvykle skladují v síťových a polymerových pytlích či v dřevěných nebo plastových bednách i Zdroj fotografie: Blonder1984 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0
                   

Skladování brambor v chladné a tmavé místnosti je jako proniknutí do odvěkého tajemství přírody. V takovém prostředí se totiž tyhle chutné hlízy dostávají do stavu klidu, zpomalují se jejich metabolické procesy, a tím se prodlužuje i jejich čerstvost.

Ideální skladovací prostředí

Klíč k úspěchu? Chladná a tmavá místnost. Ale jde o víc než jen o nalezení správného skladovacího prostoru. Důležité je pro ně i vytvoření ideálního prostředí. Například tím nejspolehlivějším klíčem k zabránění hromadění vlhkosti, která může vést k hnilobě, je podle webu NašeKrásnáZahrada správné větrání. Ideální teplota by se měla pohybovat v rozmezí +1-2 °C. To nejen zpomaluje proces hnití, ale také zabraňuje klíčení této zeleniny.

Boj s pozdní plísní brambor

Tzv. pozdní plíseň je velmi zákeřná choroba, která mnohdy zprvu napadá rostliny nepozorovaně, ale o to rychleji se dokáže šířit. I takové brambory však lze uskladnit – jen je třeba dodržet některá pravidla. Po vykopání nechte brambory 14 až 21 dní ve speciálně připravené tmavé, chladné místnosti s dobrým větráním. Během této doby začnou napadené brambory černat a hnít. Teprve poté byste měli sklizeň roztřídit a uskladnit. Mezi další šikovné tipy Chalupářů-Zahrádkářů pro skladování brambor patří i jejich uložení vedle jablek.

Fígle na skladování červené řepy znali už naši předci: Zůstane čerstvá až do jarních měsíců, hniloba a vysychání se jí vyhnou obloukem

Boj s drátovci

Drátovci (larvy kovaříků) napadají brambory už v půdě a pokračují v tom i během skladování, takže tyto brambory nejsou vhodné k dlouhodobému skladování a je nejlepší je ihned zpracovat nebo použít ke krmení zvířat. Vyplatí se proti nim proto zakročit přímo na záhonku. Po sklizni pozemek zkultivujte nebo překopejte a zapravte do něj směs dusičnanu amonného nebo síranu amonného s dřevěným popelem a vápnem.

Brambory by měly být uchovávány v temném prostoru. Světlo může způsobit, že začnou klíčit a rychleji se zkazí. iZdroj fotografie: Depositphotos
Brambory by měly být uchovávány v temném prostoru. Světlo může způsobit, že začnou klíčit a rychleji se zkazí

Prevence proti hnilobě prstenců

Kroužkovitost se projevuje uvnitř brambor během skladování – podle webu Zahrada.Firenews ji poznáte snadno. Při podélném rozkrojení jsou totiž na bramborách viditelné černé kroužky. Tato choroba může zničit celou úrodu, a to zejména při teplotách kolem +20 °C. Pro zpomalení jejího rozvoje proto snižte teplotu skladování na doporučených +1-2 °C. Mně se to tedy rozhodně osvědčilo – i když nějakému tomu vyhazování poškozených kusů se přece jenom nevyhnete. S tím je však třeba počítat vždy.

Čím to, že prodejcům brambory neklíčí? Využívají chemii

Jak jste se proti klíčení brambor pojistili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články