Brambory vydrží čerstvé celou zimu, stačí je skladovat vedle jablek

Skladování brambor vedle jablek může být jedním z možných způsobů, jak prodloužit jejich čerstvost – a nic to nestojí.

Obdělání půdy bramborového záhonu po dešti vám pomůže zvýšit úrodu i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brambory se sklízejí ve velkém, protože tvoří důležitou součást naší kuchyně. Prvním příznakem stárnutí brambor je objevení mladých zelených výhonků, které způsobí, že se brambory zvrásní a ztratí vlhkost, čímž se stanou nevhodnými ke konzumaci. Kromě toho se brambora, která začíná zelenat, stává nepoživatelnou kvůli hromadění toxické sloučeniny solaninu. Správný postup při skladován však těmto problémům dokáže předejít.

Do čeho uložit brambory

Brambory se obvykle skladují v síťových a polymerových pytlích či v dřevěných nebo plastových bednách. Vhozením několika jablek mezi ně lze ovšem prodloužit jejich trvanlivost a zabránit tak jejich vyklíčení až do jara. A jak to funguje? Celý postup nám vysvětlil pan Jarek N. z Bohumína, který ho používá již léta. „Jablka během skladování uvolňují plyn etylen, který působí jako přirozený inhibitor klíčení brambor. Tento plyn pomáhá zachovat čerstvost brambor tím, že brání procesu klíčení, a zajišťuje tak jejich poživatelnost po delší dobu.“

pěstování brambor iZdroj fotografie: Depositphotos
Brambory dokážou vydržet celou zimu, pokud jsou skladovány správným způsobem – pomoci může třeba oblíbené ovoce

A vejdou se vám i do panelákového bytu, jak jsme na stránkách Chalupáři-Zahrádkáři také vyzkoušeli.

Čerstvý česnek až do jara: Babiččina zlatá technika skladování, díky které vydrží klidně až půl roku

Jak správně skladovat brambory

Jen několika jablek však nestačí. Pro zachování čerstvosti brambor během skladování je třeba dodržovat několik zásadních postupů, jak upozorňuje web Pěstitelka:

  • Brambory by měly být skladovány čisté, suché a nepoškozené.
  • Zpočátku je skladujte při teplotě 12 až 18 °C. Po přibližně 14 dnech teplotu snižte na cca 5 °C. Při dlouhodobém skladování udržujte teplotu mezi 2 až 4 °C.
  • Místnost, kde se brambory skladují, by měla být dobře větraná, aby se zabránilo kondenzaci nadměrné vlhkosti. Ta by se měla pohybovat okolo 90 %, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali v minulosti.
  • Brambory je podle webu Ohromně třeba skladovat ve tmě, mimo dosah přímého světla, které by mohlo způsobit jejich zezelenání.

Pravidelně také uskladněné plodiny kontrolujte a odstraňujte nahnilé kusy, abyste zabránili jejich zkažení. A pro skladování používejte pozdní odrůdy brambor, ty rané nejsou pro dlouhodobé skladování vhodné, jak jsem se sama několikrát přesvědčila.

Brambory se obvykle skladují v síťových a polymerových pytlích či v dřevěných nebo plastových bednách iZdroj fotografie: Blonder1984 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0
Brambory se obvykle skladují v síťových a polymerových pytlích či v dřevěných nebo plastových bednách

Prevence klíčení brambor

Brambory obvykle začínají klíčit při teplotách kolem 5 °C, a to i bez dostatku světla. V takových podmínkách se vyvíjejí dlouhé, bledé klíčky, které se hodně vytahují. Uchovávání brambor při teplotách nad 5 °C může klíčení urychlit, proto by se ideální teplota pro dlouhodobé skladování měla pohybovat mezi 2 až 4 °C. Nižší teploty mohou způsobit, že brambory budou příliš škrobnaté a nasládlé.

Jak o uskladněné brambory pečujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články