Obří úrodu okurek vám zajistí popel a ocet. Díky nim budete moci sklízet kyblíky plné křupavých a šťavnatých plodů až do nástupu prvních podzimních mrazíků.
Okurky jsou oblíbenou zeleninou pro svou lahodnou a osvěžující chuť. Velmi přínosné však jsou také pro velké množství obsažených vitamínů a dalších prospěšných látek, které velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Kromě toho jsou až z 95 % tvořeny vodou, a tak dokáží lidské tělo účinně hydratovat, což je zvlášť potřeba v horkých letních dnech, jak píše web Blíže k přírodě. Velkou okurkovou sklizeň vám zajistí pšeničné otruby.
Jak pečovat o okurky
Aby vám tyto rostliny ve velkém plodily, musíte jim zajistit ideální životní podmínky a tu nejlepší péči. To spočívá zejména v dostatečném množství světla, tepla a vody, ale taky pravidelném přísunu potřebných živin. Vhodnými hnojivy okurky nejen vyživíte, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali, ale také je ochráníte před škůdci, nemocemi, houbovými chorobami a plísněmi. Díky silnějšímu imunitnímu systému budou mnohem lépe různým stresovým faktorům odolávat, radí web Receptovník.
Jak si zajistit dlouhou okurkovou sezonu
Pokud chcete, aby rostliny plodily opravdu dlouho, pak byste jim měli připravit 2x – 3x za sezónu suchou hnojící směs ze čtyř ingrediencí. Těmi jsou tabákový prášek, popel, ocet a pšeničné otruby. Jejich smícháním získáte hnojivo, které stimuluje růst a výnos okurek. Půda je díky nim mnohem úrodnější a bohatší na množství prospěšných látek, a zároveň ji tato směs zbaví škodlivých mikroorganismů.
Jak hnojivo z tabáku a otrub používat
Jednoduše všechny složky v kyblíku smíchejte (potřebujete 4 díly popela, 4 díly pšeničných otrub, 2 díly octa a jeden díl tabákového prachu) a rovnoměrně nalijte mezi rostliny. 1 litr směsi vám vystačí na záhon o velikosti 6 m. Poté záhony vydatně zalejte čistou vodou, aby se složky vsákly i do spodních vrstev ke kořenům. Toto hnojivo byste měli během léta aplikovat 2krát s rozestupem 3 týdnů. Ještě výživnější směs získáte, pokud do ní přidáte rozemleté vaječné skořápky, jak jsme už v redakci Chalupáři-Zahrádkáři vyzkoušeli.