Co s jahodníkem po sklizni: Klíčové pro dobrou úrodu v příštím roce je prostřihávání

Po sklizni je vhodná doba pro kontrolu jahodníků z hlediska výskytu škůdců a chorob. Ale zapomenout nesmíte ani na správný střih.

Účinné jarní hnojivo pro jahody. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jahody patří do každého zdravého jídelníčku. Jsou totiž plné vitamínů, antioxidantů a vlákniny, takže představují vynikající doplněk zdravé stravy. Rovněž se pyšní obzvláště vysokým obsahem vitaminu C, kterého je v jedné porci více než v pomeranči. Obsahují také mangan, foláty a draslík, které jsou nezbytné pro celkové zdraví.

Co ještě vědět o jahodách

Jahody mají podle webu Pěstitelka nízký glykemický index, takže jsou vhodnou volbou pro ty, kteří si hlídají hladinu cukru v krvi. Jejich bohatý obsah antioxidantů, včetně antokyanů, kvercetinu a kaempferolu, pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětům, což může snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou třeba srdeční choroby a rakovina. Vláknina v nich navíc podporuje trávení a podporuje zdravý střevní mikrobiom.

Jahody zalijte na podzim jódem, v příští sezóně vás potěší množství plodů

Čínská metoda sázení jahod: Stačí hnojit humusem a zakrýt je látkou

Význam posklizňové péče

Abyste si tedy mohli dopřávat tyto báječné plody v neomezeném množství i příští rok, musíte se ještě teď vypravit k záhonům. Sklizní jahod totiž práce zahradníka ani zdaleka nekončí. Klíčovým úkolem je zejména řez, který pomáhá jahodám zotavit se z náročného letního období a nabrat sílu pro následující rok.

Proto si pamatujte, že jakmile rostliny jahodníku přestanou plodit, je čas ostříhat všechny výhony. Tyto výběžky spotřebovávají mnoho živin z půdy a mateřskou rostlinu oslabují. Mladé jahody můžete poté zasadit na nové místo nebo je zkompostovat. Vytrhejte také veškerý plevel, který s jahodami soupeří o živiny a minerální látky.

Výživa je také důležitá

Přestože jahody již ukončily plodnost, stále vyžadují péči, která zahrnuje zejména pravidelné hnojení. Volte proto organická hnojiva bohatá na dusík a draslík – a klidně je můžete vyrobit z běžných plevelů, které se nacházejí na vaší zahradě. Skvěle se k tomuto účelu hodí kupříkladu kopřivy, vratič, přeslička, pelyněk a kapradiny, jak radí MagazínZahrada.

Aby jahody vydržely co nejdéle: Úspěšné skladování zařídí trik s octem

Po sklizni jahodníky ostříhejte a zkontroluje. Hledejte příznaky běžných problémů, jako jsou mšice, roztoči nebo houbové infekce. iZdroj fotografie: Freepik
Po sklizni jahodníky ostříhejte a zkontroluje. Hledejte příznaky běžných problémů, jako jsou mšice, roztoči nebo houbové infekce.

Stačí je namočit na několik dní do kbelíku nebo sudu s vodou a vytvořit koncentrát. Tento roztok před použitím na jahody zřeďte alespoň v poměru 1:6. Nic víc už není třeba.  Výsledný efekt můžete podpořit také popelem, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.

Jakou péči věnujete po sklizni jahodám vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články