Jak letos na největší okurky: Skvělým pomocníkem je kyselina citronová

Pochopením výhod a správnou aplikací kyseliny citronové je možné zajistit opravdu bohatou a zdravou úrodu okurek.

Jak letos na největší okurky: Skvělým pomocníkem je kyselina i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Kyselina citronová (sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinách – nejen v citrusových plodech), je katalyzátorem metabolických procesů v rostlinných pletivech. Usnadňuje příjem živin z půdy a urychluje růst, jak informuje web TheSpruce. Ačkoli se o ní často hovoří v souvislosti s rajčaty a jejich zdravím, ošetření roztoky kyseliny citronové může výrazně prospět i okurkám.

Jak rozumět kyselině citronové

Kyselina citronová hraje zásadní roli ve zdraví a vývoji rostlin. Působí jako katalyzátor základních metabolických procesů v rostlinách, pomáhá jim účinněji vstřebávat živiny a zlepšuje jejich celkový růst. Tato organická kyselina je obzvláště účinná ve chvílích, kdy se rostliny potýkají se stresovými faktory prostředí (například nedostatek živin nebo působení chorob).

Bohatá sklizeň okurek každý rok. Odhalujeme květnové tajemství zkušených zahradníků

Kyselina citronová je víc než jen kuchyňská nezbytnost; je to účinný pomocník na zahradě, který může výrazně zlepšit růst a zdraví okurek. iZdroj fotografie: Freepik
Kyselina citronová je víc než jen kuchyňská nezbytnost; je to účinný pomocník na zahradě, který může výrazně zlepšit růst a zdraví okurek.

Výhody kyseliny citronové pro okurky

Přidání kyseliny citronové do půdy vytváří příznivější prostředí pro absorpci klíčových živin kořeny. Její jedinečné chemické vlastnosti zvyšují rozpustnost minerálních látek, takže základní živiny, jako je dusík, fosfor a draslík, jsou pro rostliny přístupnější. Výsledkem je silnější růst, bohatší kvetení, a nakonec i bohatší úroda.

Rovněž podle webu GardeningKnowHow omlazuje rostliny tím, že reaktivuje jejich buněčné procesy, což vede k obnovení vitality a zdraví. To je zvláště prospěšné pro okurky, které žloutnou a vykazují známky stresu a zhoršeného zdraví. A v neposlední řadě může hrát kyselina citronová také významnou roli v prevenci chorob.

Božskou úrodu okurek může mít každý, pomůže k tomu zaštipování

Okurky velké jako nikdy, pomůže jim trocha levného cukru iZdroj fotografie: Depositphotos
Okurky velké jako nikdy, pomůže jim trocha kyseliny citronové.

Jak používat kyselinu citronovou na zahradě

Rozpusťte 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové v 10 litrech vody. Tímto roztokem zalévejte rostliny jednou týdně, přičemž kolem každé z nich nalijte asi 0,5 až 1 litr. Pokračujte v tomto režimu po dobu dvou týdnů a sledujte, jak vaše okurky reagují. V případě potřeby lze aplikaci prodloužit nebo opakovat každý měsíc (v takovém případě snižte frekvenci aplikace na jednou až dvakrát za měsíc, to jako prevence bohatě stačí). Mimochodem, kyselina citronová vám skvěle pomůže i proti mravencům, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Co dělat, když okurky žloutnou a usychají – náprava je snadná

Jaké jsou vaše osvědčené triky při péči o rajčata a okurky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články