Jak poznat, že je čas sbírat mrkev: Vše prozradí velikost kořenů

Ideálním zimním útočištěm pro vaši mrkev se může stát sklep nebo chladný suterén. Musíte ji tam však uložit ve správné zralosti.

Jak poznat, že je čas sbírat mrkev: Vše prozradí velikost kořenů i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Mrkev se svým zářivým odstínem a křupavou strukturou proplouvá lidskou historií a kuchyní již po tisíciletí. Tato kořenová zelenina, původně pěstovaná v Persii pro své aromatické listy a semena, nebyla vždy oranžovou kráskou, jak ji známe dnes. Ve skutečnosti byla ta starověká často fialová nebo bílá. Teprve holandští pěstitelé v 17. století se rozhodli vyšlechtit oranžovou odrůdu, kterou si dnes spojujeme se zdravou svačinkou a zdravím pro oči.

Pestrost je kořením mrkvového života

Pokud jde o sklizeň mrkve, odrůda opravdu dělá velký rozdíl. Raná mrkev, jejíž vegetační období trvá pouhé tři měsíce, se dá vytrhnout z půdy už v červenci a nabízí křehký a sladký doplněk letních salátů. Ti, kdo pěstují střednědobé odrůdy, budou potřebovat trochu více trpělivosti – potřebují přibližně 100 až 130 dní, než jejich úroda dosáhne vrcholu křupavosti (to obvykle bývá koncem srpna nebo začátkem září).

Jak bez problémů sklízet zeleninu i v zimních měsících? Pomůže geniálně jednoduchý slaměný skleník

Aby si mrkev uchovala svou čerstvost ještě dlouho po sklizni, měli byste ji správně uskladnit – pomoci vám může docela obyčejný písek iZdroj fotografie: Pixabay
Aby si mrkev uchovala svou čerstvost ještě dlouho po sklizni, měli byste ji správně uskladnit – pomoci vám může docela obyčejný písek.

Pro ty, kteří si chtějí vychutnat úrodu v chladnějších podzimních dnech a nebojí se skladování, jsou ideální pozdní odrůdy, které dozrávají asi po 150 dnech, jak píše web SimplySeed.

Časová znamení: Kdy sklízet mrkev?

Prvním poznávacím znamením, že je čas sklízet, je barva a stav vrcholků. Žloutnoucí a usychající vršek je prvním náznakem toho, že poklady pod ním jsou připraveny. Pro jistotu opatrně odkryjte několik kandidátů a zkontrolujte, zda mají zářivě oranžový odstín, který značí zralou mrkev.

Blíží se poslední sklizeň řepy. Jak ji správně skladovat?

Aby vám mrkev vydržela co nejdéle čerstvá a křupavá, řiďte se heslem „v suchu, chladu a čistotě". A také ji správně skliďte. iZdroj fotografie: Freepik
Aby vám mrkev vydržela co nejdéle čerstvá a křupavá, řiďte se heslem „v suchu, chladu a čistotě“. A také ji správně skliďte.

Výběr správného dne pro sklizeň mrkve může mít podle webu Gardenary významný vliv na její dlouhověkost. Zaměřte se na suché a slunečné počasí, které vám umožní nechat sklizenou mrkev několik hodin oschnout na slunci. To je totiž to úplně nejlepší, co pro ni můžete udělat. Úrodu poté uskladněte nejlépe v temnu a chladu. Mezi další osvědčené triky redakce Chalupáři-Zahrádkáři pro skladování mrkve patří i použití listů jeřabin nebo osvědčené odříznutí vrcholků. Obojí funguje spolehlivě.

Opakovaná sklizeň karotky – tentokrát v nádobách

Podle čeho se rozhodujete při sklízení mrkve vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články