Co s úrodou okurek: Vyzkoušejte nakládačky jako od babičky

Okurky je třeba před naložením opravdu správně zpracovat. Jedině tak dosáhnete vždy perfektní chuti a báječné křupavosti.

Co s úrodou okurek: Vyzkoušejte poctivé nakládačky jako od babičky i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Okurky jsou díky své křupavé struktuře a osvěžující chuti oblíbenou zeleninou v různých kuchyních po celém světě. Můžete si je užít čerstvé nebo v salátech, ale jedním z nejúžasnějších způsobů, jak si tyto plody vychutnat opravdu na maximum, je jejich nakládání.

Různé odrůdy okurek a jejich použití

Nemusíte se ho však bát, protože existuje jednoduchý, ale spolehlivý ukazatel, který vám může pomoci při výběru: barva jejich ostnů. Pěstování okurek vedlo k vývoji mnoha odrůd, z nichž každá je přizpůsobena specifickým účelům. Tyto odrůdy se liší dobou dozrávání, protože některé jsou určeny k okamžité spotřebě nebo přípravě salátů, zatímco jiné jsou ideální právě ke konzervaci nakládáním. Přesto může být rozlišení těchto druhů okurek matoucí i pro zkušeného domácího kuchaře. stačí však, když si budete pamatovat, že čím tmavší ostny jsou, tím lepší okurky dostanete.

Čas vyrazit na sběr kaštanů: Tvorba léčivé masti podle lidového receptu. Hravě si poradí s ekzémy a bolestmi kloubů, příprava zabere pár minut

Nakládané okurky jsou oblíbenou pochoutkou, kterou potěšíte i ty nejmlsnější jazýčky. iZdroj fotografie: Depositphotos
Nakládané okurky jsou oblíbenou pochoutkou, kterou potěšíte i ty nejmlsnější jazýčky.

Výhody nakládání okurek

Nakládané okurky jsou oblíbenou pochoutkou, kterou potěšíte i ty nejmlsnější jazýčky. Navíc se jedná o rychlý způsob, jak doma snadno zpracovat i velké množství čerstvě sklizené zeleniny. Stačí pár surovin a trochu vašeho času a brzy si na této dobrotě budete moci pochutnat i vy. Vyzkoušejte také kombinaci okurek, rajčat a česneku, rozhodně nebudete litovat.

Ze všeho nejdříve okurky důkladně omyjte, zbavte všech nečistot, a poté namočte do studené vody na 2 – 3 hodiny. Mezitím si připravte zavařovací sklenice, do kterých budete okurky nakládat. Ty nejprve pečlivě vymyjte, a poté sterilizujte. Stejnou pozornost věnujte i jejich víčkům, aby nedošlo ke kontaminaci nakládané zeleniny a rychlému množení bakterií.

Jahody celé a půlené

Recept na jahodový džem: Pochoutka, která vydrží klidně celý rok

Ne vždy je snadné na trhu poznat, zda jsou již okurky vhodné k nakládání. Pomoci vám může barva jejich ostnů – prohlédněte je. iZdroj fotografie: Freepik
Ne vždy je snadné na trhu poznat, zda jsou již okurky vhodné k nakládání. Pomoci vám může barva jejich ostnů – prohlédněte je.

Ten nejlepší lák na okurky

Teď už zbývá jen tuhle křupavou zeleninu zalít tím správným nálevem. Web PrimaFresh doporučuje tento recept:

  • 3 l vody
  • 750 ml octa (8 %)
  • 20 kuliček černého pepře
  • 20 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • 4 bobkové listy
  • 330 gramů cukru
  • 130 gramů soli
  • 4 lžičky hořčičného semínka

Vše stačí 15 minut povařit a poté nechat vychladnout. Nic jiného s budoucím lákem na okurky jako od babičky dělat nemusíte. A pokud chcete nálev ozvláštnit, použijte podle rady z webu Vaření třeba křen. A vyzkoušet můžete i nakládané papriky – recept už Chalupáři-Zahrádkáři vyladili krok po kroku za vás.

Jaké jsou vaše oblíbené způsoby zpracování okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články