Co s úrodou rajčat: Doma si z nich lze vyrobit chutný protlak

Rajčata jsou nejen základem kuchyní po celém světě, ale také plátnem kulinářského potenciálu. Skvěle jim to sluší třeba ve formě protlaku.

Rajčata nevhodná pro zavařování: Ta nedozrálá nemají v zavařovačce co dělat i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rajčata jsou neuvěřitelně všestranná a používají se v nesčetných pokrmech napříč různými kuchyněmi. Představují mimo jiné i vynikající zdroj vitaminu C, draslíku, kyseliny listové a vitaminu K. A zajímavé je také to, že podle webu VegRecipesOfIndia mají svou identitu sice hluboce zakořeněnou v italské kuchyni, ale do Evropy byla přivezena z Ameriky až v 16. století.

Příprava domácího rajčatového pyré

Domácí pyré je čerstvější, chutnější a neobsahuje konzervační látky a cukry, které se často vyskytují v kupovaných verzích. Rozhodně tedy stojí za to ho vyzkoušet. Co budete potřebovat:

  • Zralá, šťavnatá rajčata
  • Sůl podle chuti

Konzervovaná rajčata od známého šéfkuchaře: Tu chuť si zamiluje celá rodina

Zpracování rajčat iZdroj fotografie: Pixabay
Rajčata nevhodná pro zavařování: Ta nedozrálá nemají v zavařovačce co dělat.

Začněte důkladným omytím rajčat. Rozkrojte je na čtvrtiny a odstraňte stopky a všechny tvrdé části v blízkosti jádra. Poté z plodů vymačkejte šťávu a pomocí jemného síta nebo plátna na sýr ji přeceďte do čisté mísy. Pak ji nalijte do velkého hrnce a na mírném ohni ji přiveďte k varu. Nechte redukovat, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. Občas zamíchejte, aby se nepřipálila, jak radí web ZeroWasteChef.

Jakmile pyré zhoustne, osolte ho podle chuti. Pokud jsou vaše rajčata mírně nedozrálá, můžete přidat také špetku cukru, abyste vyrovnali kyselost. Po vychladnutí pak hotový protlak přendejte do sterilizovaných sklenic (podrobný návod už Chalupáři-Zahrádkáři také zveřejnili). Uzavřete a skladujte v chladničce po dobu až jednoho týdne, nebo zmrazte či sterilujte pro delší skladování.

Rychlé a moderní konzervování. Dobré způsoby, o kterých ví jen málo lidí

Aby ani jedno jediné rajče z vaší letošní úrody nepřišlo nazmar, musíte vše včas zpracovat – třeba do podoby chutné omáčky iZdroj fotografie: Pixabay
Aby ani jedno jediné rajče z vaší letošní úrody nepřišlo nazmar, musíte vše včas zpracovat – třeba do podoby chutné omáčky.

Jak využít domácí protlak

Bude se vám hodit třeba jako perfektní základ omáček k těstovinám, do kari nebo k dušenému masu – dodá jim hloubku a bohatost. V případě, že chcete připravit svěží a aromatickou omáčku na pizzu, do pyré nejdříve přimíchejte bylinky a koření a pak ho rozetřete po korpusu. A pro přípravu marinády k tomu všemu přilijte ještě trochu oleje a naložte do ní maso nebo zeleninu podle libosti.

Jak zpracováváte zralá rajčata vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články