Pokud v mouce nebo jiných potravinách najdete nenápadné hnědé broučky, zbystřete. Jídlo dokážou zlikvidovat opravdu rychle.
Ptáte se, co je to za divného hnědého brouka ve vaší mouce? Tento hmyz, známý jako červotoč spížní (nebo také jiným jménem chlebový – latinsky Stegobium paniceum, jak uvádí Wikipedie), se podle Mendelovy univerzity živí především moukou, těstovinami, starým chlebem a dalšími suchými výrobky. Je malý a nenápadný, ale nenechte se mýlit. Rychle dokáže napáchat opravdu nepříjemné škody.
Identifikace červotočů v domácnosti
Jakmile se ve vaší spíži zabydlí červotoč, určitě ho nepřehlédnete. Naopak, „těšit“ se můžete na množství drobných hnědých až hnědočerných brouků, kteří se pohybují na povrchu potravin nebo v jejich blízkosti. Mezi další příznaky napadení patří nepříjemný zápach nebo změny barvy a struktury potravin. Poslední jasným indikátorem jsou i díry v obalech.
Bohužel spížní červotoči jsou mimořádně odolný a přizpůsobivý hmyz, jak píše web Extension Entomology. Rychle se množí a dokážou přežít i ve značně nepříznivých podmínkách. Jejich larvy se mohou skrývat ve škvírách a štěrbinách, takže je obtížné je zcela vyhubit. Kromě toho umí prokousat i pevnější obaly, včetně hliníkové fólie a plastů.
Jak se zbavit červotoče ve spíži
Pokud v kuchyni tyhle nepříjemné škůdce objevíte, je nutné jednat rychle. Zlikvidujte všechny napadené potraviny a důkladně vyčistěte a vydezinfikujte skladovací prostory. K čištění nádob a polic použijte horkou vodu smíchanou s octem. Pravidelně také kontrolujte problematická místa alespoň dvakrát měsíčně, abyste zabránili opětovnému napadení.
Prevence invaze do spíže
Pokud nechcete, aby se tito brouci ve vaší kuchyni vyskytovali, předejděte tomu. Skladujte potraviny v dobře uzavřených nádobách a pravidelně kontrolujte jejich stav. Po nákupu přendejte ty v pytlíčcích a krabičkách do pevných nádob. Do rohů polic také doporučujeme nasypat křemelinu která není toxická, ale účinně vysušuje a hubí všechny možné brouky – nejen červotoče, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.