Aplikace chleba k okurkám nejenže recykluje kuchyňský odpad, ale také jim poskytuje udržitelný a levný zdroj živin.
Okurky, neboli Cucumis sativus, jsou z botanického hlediska opravdu fascinující. Pocházejí z Indie a pěstují se již nejméně 3 000 let, ovšem díky obchodním cestám se rozšířily do dalších částí světa. Těmto zástupcům čeledi Cucurbitaceae, kam patří také melouny a dýně, se nejlépe daří v teplých a úrodných podmínkách.
Ideální letní zelenina
Okurky jsou převážně vodnaté – voda je tvoří asi z 95 %, což je osvěžující zejména v horkém počasí. Samotná rostlina je plazivá liána, která plodí válcovité plody, jež jsou podle botanických standardů technicky vzato bobulemi. Tyto rostliny mají rychlý růstový cyklus a jsou obecně nenáročné na pěstování, pokud mají dostatek slunečního světla, tepla a stálé vlhkosti, jak uvádí odborný web Gardener’s Path.
Proč hnojit okurky chlebem
Chléb obsahuje kvasnice, které navzdory obavám některých zahrádkářů mohou zůstat aktivní a prospěšné i po upečení. Toto droždí podporuje růst mikroorganismů v půdě, čímž zvyšuje vstřebávání živin. Škroby obsažené v pečivu se pak rozkládají na jednodušší cukry a poskytují tak těmto užitečným půdním mikrobům potravu.
Tento proces obohacuje jako bonus také zvyšuje dostupnost živin pro rostliny. A nesmíme zapomenout ani na to, že rozklad chleba dodává půdě organickou hmotu a zlepšuje její strukturu a schopnost zadržovat vodu.
Výroba hnojiva na bázi chleba
Můžete použít jakýkoli druh chleba, ale organický celozrnný chléb může poskytnout více živin díky vyššímu obsahu semen a otrub. Ve vhodné nádobě ho zalijte vodou a nechte na teplém místě asi 14 dní kvasit. Směs by měla při kvašení bublat a vydávat vůni podobnou kvasnicím. Po ukončení kvašení tekutinu sceďte a hotový extrakt z chlebového droždí zřeďte vodou v poměru 10:1 (voda ku extraktu) – na tento poměr nedá dopustit web AgriBeri.
Nejvhodnější doba pro použití tohoto hnojiva je v době kvetení a v době, kdy okurky tvoří plody. Budete potřebovat asi 0,5 litru zředěného hnojiva na jednu rostlinu. Před aplikací zajistěte, aby byla půda vlhká, a to nejlépe tak, že rostliny předem zalijete (anebo počkejte, až bude po dešti). Hnojení opakujte každých 14 dní. A nezapomeňte ani na jejich zaštipování, o tom už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.