Okurky budou velké a křupavé, chce to hnojivo z popele a kvasnic

Pokud chcete letos své okurky správně vyživit a jako bonus předejít i nepříjemnému žloutnutí listů, sáhněte po domácích hnojivech.

i Zdroj fotografie: Shams948 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Než se ponoříme do lákavého světa kvasinek a popela, představme si našeho hlavního hrdinu okurku setou (Cucumis sativus). Tato vitální liána z čeledi tykvovitých, která podle informací z webu ThisIsMyGarden pochází z Indie, se svým bujným růstem a osvěžujícím křupáním vloudila do srdcí zahrádkářů po celém světě.

Co byste měli vědět o okurce

Okurka je charakteristická svými dlouhými šlahouny, které se pyšní velkými listy tvořícími stříšku nad plody, které se v optimálních podmínkách přemění z květů během pouhých 50 až 70 dnů. Každá rostlina může dát až 10 až 20 okurek, což z ní činí opravdu plodnou součást vaší zahrady. Fascinujícím aspektem biologie okurky je její schopnost vyšplhat se pomocí úponků prakticky kamkoliv, což jí umožňuje maximálně využít prostor i na těch nejmenších zahradních pozemcích.

Bohatou úrodu okurek si v květnu zajistíte mléčným trikem. Vyroste jich tolik, že nebudete vědět, co s nimi

Používání jednoduchých přírodních ingrediencí, jako jsou kvasnice a popel,  zlepšuje růst okurek přímo zázračně. iZdroj fotografie: Depositphotos
Používání jednoduchých přírodních ingrediencí, jako jsou kvasnice a popel, zlepšuje růst okurek přímo zázračně.

Kvasinky: stimulátor pro malé okurky

Cesta k robustním okurkám začíná podle webu GardeningChannel už správnou péčí o sazenice. Jedním z nejlepších startovacích prostředků pro tyto zelené dětičky je neobvyklá, ale účinná přísada: kvasnice. Kvasinky totiž při kvašení uvolňují řadu prospěšných látek, jako jsou vitaminy skupiny B, auxiny a cytokininy, které podporují růst kořenů a výhonků. Ovšem toto hnojivo se hodí i později – respektive vždy, když se vám zdá, že se růst a dozrávání vašich okurek zastavily.

Pro přípravu kvasnicového lektvaru rozpusťte 10 g sušených kvasnic a 2 polévkové lžíce cukru v 10 litrech vody. Tuto směs nechte asi 3 hodiny kvasit. Vzniklý zpěněný kvasnicový roztok pak zřeďte čistou vodou v poměru 1:6. Používejte ho jednou za 14 dní. A skvěle vám pomůže i kyselina citronová, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Půl hrnku cukru a droždí

Droždí je pro rostliny hotovou spásou: Pomůže rajčatům, okurkám i růžím

Okurky porostou před očima: Nejlepším hnojivem je tráva s popelem iZdroj fotografie: Depositphotos
Okurky porostou před očima: Nejlepším hnojivem jsou kvasnice s popelem.

Popel: Tajný minerální důl

Zatímco kvasnice podporují růst, popel slouží jako vyrovnávací protipól, zejména proto, že zabraňuje kyselé změně pH půdy, kterou by mohlo způsobit časté používání kvasnic. Dřevěný popel (jiný bychom vám na zahradu ani nedoporučili) je bohatý na draslík, vápník a hořčík – základní minerály, které podporují zdraví rostlin.

Pro doplnění minerálů smíchejte 0,5 litru dřevěného popela s 10 litry vody, dobře promíchejte a nechte usadit. Tímto roztokem můžete přímo zalévat záhony s okurkami, a to zejména po každém ošetření kvasnicemi (doporučujeme odstup nejméně tří dnů), čímž zajistíte, že půda zůstane úrodná a s vyváženým pH.

Jak se o své okurky staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články