Cibule bude o velikosti pěsti, ke hnojení stačí použít obyčejný popel

Aby byla vaše cibule za všech okolností opravdu krásná, zdravá a správně štiplavá, musíte jí dopřát optimální hnojivo.

i Zdroj fotografie: Trimingham / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Cibule patří do čeledi Alliaceae, takže je blízce příbuzná česneku, pórku a pažitce. Jejich růstový cyklus probíhá ve dvou fázích: vegetativní a cibulové, abychom tak řekli. Zpočátku se tedy soustředí na růst listů, který přímo souvisí s počtem prstenců, které bude mít zralá cibule, jak píše web Pela.Earth. S prodlužujícím se denním světlem pak dochází ke zvětšování cibulí – jde o velmi zajímavý proces, který je řízen jak odrůdou, tak právě délkou dne.

Využití síly dřevěného popela při pěstování cibule

Dřevěný popel není jen bezcenným odpadem. Naopak, jde o opravdu skvělý zdroj draslíku a fosforu, dvou základních živin, které výrazně podporují růst i zdraví vaší cibule. Bojují jak proti žloutnutí listů, tak i proti hnilobě podzemních částí, jak potvrzuje i web Mp-engineering.

Jak na pěstování sazenic paprik: Díky kokosovému substrátu porostou rychleji

Aby sazenice paprik rostly jako splašené: Pomůže popel a listy aloe vera

Kdy sklízet cibuli: Obvykle platí termín 70 až 80 dnů od výsadby iZdroj fotografie: Pixabay
Cibule patří na zahradě mezi velmi oblíbené plodiny. Pokud jí chcete dodat tu správnou velikost, postarejte se o správné hnojení.

Draslík reguluje metabolismus rostlin a zlepšuje zadržování vody, fotosyntézu a příjem živin. Fosfor zase přispívá k rozvoji kořenů a zvětšuje velikost cibule, což je zásadní pro dosažení cibule velikosti pěsti, jak tato technika slibuje.

Suchá a mokrá metoda

Milovníci cibule mohou dřevěný popel aplikovat dvěma základními způsoby: nasucho nebo za mokra. Použití za sucha je jednoduché – stačí popel posypat kolem rostlin a záhon dobře zalít. Tato metoda se ovšem hodí jen v chvíli, kdy je cibule ještě mladá a s tvorbou svých nejceněnějších částí prakticky ještě ani nezačala. Naopak pozdní srpnové dny si žádají poněkud radikálnější a přímočařejší přístup.

Aby úroda řepy byla enormní: Pomůže popel a lžíce soli

Aby se vaši cibuli letos dařilo opravdu skvěle, musíte jí před výsadbou dát tu správnou vzpruhu. Pomůže koupel v manganistanu. iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby se vaši cibuli letos dařilo opravdu skvěle, musíte jí právě teď dát tu správnou vzpruhu.

Proto vhoďte 200 g dřevěného popela do kbelíku s horkou vodou. Po 48 hodinách louhování můžete touto směsí bohatou na živiny zalít záhony (další ředění už není třeba, množství uzpůsobte velikosti svého záhonku). Obvykle to jednou stačí – živin tak vaše zelenina dostane dost a dost, a to jako bonus ještě v té správné formě.  Proti obávaným plísním, které se v tomto období tak často vyskytují, pak tuhle oblíbenou zeleninu ochrání třeba postřik z mléka a mýdla, o kterém už Chalupáři-Zahrádkáři podrobněji psali dříve.

Jaké jsou vaše osvědčené triky při péči o cibuli?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články