I ta nejvíce utažená sklenice na zavařování se dá otevřít, je k tomu potřeba jen lžíce

Ne vždy je „dobytí“ sklenice s okurkami nebo marmeládou snadné. Pomoci vám však může šikovný kuchyňský trik.

I ta nejvíce utažená sklenice na zavařování se dá otevřít, je k tomu potřeba lžíce i Zdroj fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0
                   

Dostat se do těsně uzavřené sklenice může často vypadat jako herkulovský úkol. Ale nebojte se – ať už bojujete s tvrdohlavou sklenicí od okurek, nebo se potýkáte s várkou marmelády z minulého léta, správné postupy z vás mohou během chvilky udělat kouzelníka, který dokáže víčka otevřít prakticky bez námahy.

Klasika: Trik s gumovou rukavicí

Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak získat převahu při otevírání sklenic, je použití gumové rukavice. Tyto přilnavé rukavice nejsou určeny pouze k čištění nebo mytí nádobí, ale mohou poskytnout potřebnou trakci k otevření i těch nejodolnějších víček.

  • Pro maximální účinnost použijte rukavice s texturovaným úchopem, jak radí na svém webu MarthaStewart.
  • Nasaďte si rukavici na dominantní ruku. Tím zajistíte maximální sílu a kontrolu.
  • Rukou v rukavici pevně uchopte víčko sklenice a otočte jím proti směru hodinových ručiček. Díky dodatečnému úchopu by měl být proces plynulejší a úspěšnější.

Jak uchovat jablka, aby vydržela i rok: Pomůže zamražení, sušení i uzavření v zavařovací sklenici

Ideální je pevná kovová lžíce. Vyhněte se použití plastové, protože se může ohnout nebo zlomit. iZdroj fotografie: Freepik
Ideální k otevření sklenice je pevná kovová lžíce. Vyhněte se použití plastové, protože se může ohnout nebo zlomit.

Zvýšení teploty: metoda horké vody

Někdy stačí třeba i jen trochu tepla, abyste si usnadnili práci. Tato metoda je podle webu TasteOfHome obzvláště účinná u kovových víček, která se působením tepla mírně roztáhnou a uvolní se.

  • Víčko podlijte horkou vodou z kohoutku nebo ponořte horní část sklenice do misky s horkou vodou. Dbejte na to, aby voda byla horká, ale ne příliš.
  • Nechte víčko v horké vodě 30 až 60 sekund.
  • Otřete ho, aby neklouzalo, a otočte jím. Teplo by mělo vykonat svou práci, takže víko půjde mnohem snadněji otevřít.
Česnekové slupky ze zahrady při správné aplikaci odeženou svilušky i mšice

Česnek se oloupe už za 5 sekund, postačí k tomu obyčejná sklenice

Tradičně se okurky určené k nakládání vyznačují menší velikostí a délkou. Často mají štíhlý profil a tenkou slupku zdobenou výraznými hrbolky. iZdroj fotografie: Freepik
Kdo by řekl, že otevření sklenice může být tak zábavné dobrodružství. Vždyť leckdy vám k tomu stačí opravdu, ale opravdu málo.

Páková technika se lžící

Ideální je pevná kovová lžíce. Vyhněte se použití plastové, protože se může ohnout nebo zlomit. Poté zasuňte její špičku pod okraj víčka. Opatrně, ale pevně lžičkou zatlačte směrem dolů, čímž by mělo těsnění sklenice povolit. Jakmile se ozve charakteristické lupnutí, půjde už sklenice otevřít zcela bez problémů. Však uvidíte. A pokud hledáte další šikovný domácí hack, zkuste například odstranění skvrn mlékem, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili.

Jak si s příliš těsně držící sklenicí obvykle poradíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články