Dlaždice bez plevelu: Ocet a sůl zajistí dokonalou čistotu dlažby na celou sezónu

Tento ekologický přístup nejenže udrží vaše venkovní prostory v čistotě, ale také podpoří zdravější zahradní prostředí.

Jak se přírodními prostředky zbavit plevele i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Boj s plevelem prorůstajícím mezi dlažbou může být pro majitele domů i zahrádkáře trvalou nepříjemností. Tito nevítaní hosté nejenže narušují estetický vzhled cest a teras, ale časem mohou způsobit i strukturální problémy. Pomocí jednoduchého přípravku z octa a soli však můžete udržet dlažbu bez poskvrny po celou sezónu, jak radí web NaturalTile.

Druhy plevelů v dlažbě

Než však prozkoumáme tohle řešení podrobněji, pojďme identifikovat obvyklé podezřelé. Mezi plevele, kterým se skvěle daří v prasklinách dlažby, obvykle patří:

  • Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale): Pampelišky, které snadno poznáte podle žlutých květů a nadýchaných semen, mohou zakořenit i v těch nejmenších škvírách.
  • Rosička krvavá (Digitaria sanguinalis): Tento travnatý plevel se může rychle šířit dlažbou a vytvářet husté rohože, které se obtížně likvidují.
  • Mech: Ačkoli se nejedná o plevel v tradičním slova smyslu, mechy mohou ve vlhkých a stinných místech vyplnit praskliny v dlažbě a vytvořit kluzký povrch.
  • Jitrocel větší (Plantago major): Díky svým širokým listům může jitrocel pokrýt značnou plochu a daří se mu ve zhutněné půdě typické pro dlážděné plochy.
  • Ptačinec prostřední (Stellaria media): Tato drobná léčivka dokáže rychle zabrat jakýkoli prostor.

Pochopení typu plevele, s nímž máte co do činění, je zásadní, protože vám pomůže přizpůsobit přístup k jeho odstraňování a prevenci.

6 důvodů, proč čůrat na zahradě

6 překvapivých důvodů, proč čůrat na zahradě: Moč zničí plevel, odežene i škůdce

Hotovou směs nalijte přímo na plevel, a zejména se zaměřte na oblast kořenů. Díky tomu nežádoucí rostliny rychle zlikvidujete. iZdroj fotografie: Freepik
Hotovou směs nalijte přímo na plevel, a zejména se zaměřte na oblast kořenů. Díky tomu nežádoucí rostliny rychle zlikvidujete.

Řešení pro plevel v dlažbě

Kombinace octa a soli působí podle webu HomeDepot jako přírodní herbicid, který je účinný právě při likvidaci plevelů v prasklinách a štěrbinách zámkové dlažby. Funguje to takto:

  • Ocet obsahuje kyselinu octovou, která při kontaktu s plevelem vysouší plevel, který vyschne a odumře. Díky kyselé povaze octa je smrtící zejména pro mladé rostliny, zvláště účinný je v počátečních fázích růstu.
  • Sůl neboli chlorid sodný pak zesiluje vysušující účinek octa. Pomáhá rostlinu dehydratovat a narušuje vnitřní vodní rovnováhu buněk, čímž zajišťuje, že se nedokáže zotavit.
Ocet a sůl vás na dlouhou dobu zbaví plevele mezi dlaždicemi

Čas rozloučit se s plevelem, horká voda s octem odvede práci na jedničku

Použitím jednoduchého, ale účinného roztoku octa a soli se můžete těšit z dláždění bez plevele po celou sezónu. iZdroj fotografie: Freepik
Použitím jednoduchého, ale účinného roztoku octa a soli se můžete těšit z dláždění bez plevele po celou sezónu.

Jak vyčistit zámkovou dlažbu od plevele

Příprava domácího postřiku proti plevelům je jednoduchá. Budete potřebovat:

  • 1 litr bílého octa (standardní 5% koncentrace kyseliny octové)
  • 1 šálek kuchyňské soli
  • pár kapek saponátu (aby roztok lépe přilnul k plevelu)

Míchejte tyto ingredience, dokud se sůl zcela nerozpustí. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem nebo do zahradního postřikovače pro větší plochy. Postřik aplikujte přímo na plevel v dlažbě, nejlépe za slunečného dne. Slunce pomůže likvidaci plevele urychlit.

Jak proti plevelu v dlažbě bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články