Co dělat, když orchidej nekvete: Zkušená pěstitelka radí teplou sprchu

Orchideje upřednostňují teploty mezi 18-24 °C přes den a o něco nižší v noci. K rozkvětu jim však může pomoci teplá sprcha.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Orchideje jsou úžasné a exotické květiny, které mohou dodat eleganci každému interiéru. Někdy však mohou být tvrdohlavé, pokud jde o kvetení. Pokud vám vaše orchidej dává jen zelené listy, zbystřete. Ke kvetení jí totiž můžete přimět jednoduchým trikem.

Proč moje orchidej nekvete?

Než se pustíme do metody teplé sprchy, je důležité pochopit, proč vaše orchidej nekvete. Orchideje jsou choulostivé a mohou být i docela vybíravé, pokud jde o prostředí. Zde je několik běžných důvodů, proč nemusí kvést:

  • Nedostatečné světlo: Orchideje potřebují ke svému kvetení jasné, nepřímé světlo. Pokud ho nemají, vytvoří sice více listů, ale nemusí vykvést, jak uvádí web AOS.
  • Nesprávná zálivka: Přílišné zalévání nebo přemokření může orchidej stresovat, což snižuje pravděpodobnost, že vykvete.
  • Problémy s teplotou a vlhkostí: Orchidejím se daří v prostředí, kde je správná teplota a vlhkost. Pokud je vzduch příliš suchý nebo příliš chladný, může se stát, že orchidej odmítne kvést.
  • Nedostatek živin: Stejně jako všechny rostliny potřebují i orchideje správnou rovnováhu živin. Příliš mnoho nebo příliš málo hnojiva může způsobit problémy s kvetením. Jako výživa se skvěle osvědčuje rýžová voda, jak už Chalupáři-zahrádkáři otestovali.
  • Přirozená doba vegetačního klidu: Některé druhy orchidejí mají po odkvětu přirozené období klidu, během kterého nevytvářejí nové květy.

Ideální místa pro orchidej, aby mohla spokojeně kvést: Světe div se, daří se jí i v koupelně

Orchideje Phalaenopsis patří mezi velmi oblíbené pokojové rostliny. Málokdo však ví, že je lze namnožit opravdu velmi jednoduše iZdroj fotografie: Depositphotos
Orchidejím se daří na jasném, nepřímém slunečním světle. Pokud vaše orchidej nekvete, přemístěte ji a jako bonus osprchujte.

Jak oživit orchidej: metoda teplé sprchy

Jednou z nejzajímavějších a nejpříjemnějších metod, jak oživit nekvetoucí orchidej, je podle pěstitelky z webu GardenDesign teplá sprcha. Tato technika totiž napodobuje přirozené podmínky tropického deštného pralesa, kde se orchidejím daří. Ve volné přírodě jsou orchideje vystaveny teplým dešťům, které pomáhají čistit jejich listy, zajišťují hydrataci a stimulují růst.

9 důležitých pravidel péče o orchideje, které se nikdy nesmí porušovat: Díky nim budou krásně kvést po celý rok a škůdci se jim vyhnou obloukem

Aby se vašim orchidejí vždy dobře dařilo, potřebují vyvážené dodávky živin – přírodně jim je dodá třeba obyčejný čaj. iZdroj fotografie: Unsplash
Aby se vašim orchidejí vždy dobře dařilo, potřebují vyvážené dodávky živin – a také teplou sprchu.
  • Nastavte sprchu na teplou vodu. Její teplota by měla být o něco teplejší než pokojová teplota, tedy asi 32-38 °C. Dbejte na to, aby tlak vody nebyl příliš silný, aby nedošlo k poškození jemných kořenů a listů.
  • Jemně orchidej sprchujte asi 5 až 10 minut a dbejte na to, abyste zalili všechny části rostliny, včetně listů, kořenů a substrátu. Teplá voda pomůže smýt prach, škůdce a nahromaděné soli. Po osprchování nechte orchidej důkladně okapat. Přebytečná voda by měla vytékat ze dna květináče. Nakonec ji postavte na světlé a teplé místo, ale vyhněte se přímému slunečnímu záření. Napodobíte tak podmínky po teplém tropickém dešti. Uvidíte, že se nová poupat objeví cobydup.

Jaký je váš osvědčený trik pro kvetení orchideje?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články