Sušení hub podle našich babiček: Kam se hrabe sušička, dají se usušit už za 5 hodin

Sušené houby mají velmi výraznou chuť, takže jsou všestranným doplňkem každého kulinářského repertoáru. Vyzkoušejte je.

i Zdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

K sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub. Začátečníkům však doporučujeme ty s optimální strukturou, jako jsou hřiby, smrže, lišky a hříbky. U nichž totiž podle webu Allbag chybu prakticky udělat nelze. Ujistěte se jen, že jsou čerstvé, čisté a bez nadměrné vlhkosti. „Houby před sušením neomývejte vodou, protože by se do nich mohla dostat vlhkost, která by proces sušení ztížila,“ radí všem začátečníkům paní Marta K. z Hrozenkova.

Tradiční techniky sušení na vzduchu

Osvědčená metoda spočívá v navlékání plátků hub na šňůrku – podobně jako se navlékají korálky – a v uvázání uzlu mezi plátky, který je udržuje oddělené. Toto uspořádání podporuje cirkulaci vzduchu kolem každého plátku, což vede k rovnoměrnému a účinnému sušení. Navlečené houby zavěste na suché, dobře větrané místo mimo dosah přímého slunečního světla.

Pokud hledáte nový zajímavý recept na zavařování okurek, vyzkoušejte ten s citronem

Babiččina praktika pro dokonalé zavařování: Důležité je otočit zavařovačku, dokud je horká

K sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub. Začátečníkům však doporučujeme ty s optimální strukturou iZdroj fotografie: MOs810 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0
K sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub. Začátečníkům však doporučujeme ty s optimální strukturou.

Jak sušit houby v sušičce

Použití sušičky potravin je jednou z nejúčinnějších metod. Sušičku nastavte na nízkou teplotu (přibližně 45-55 °C) a plátky hub rozložte na tácy v jednotlivých vrstvách. Doba sušení se může lišit v závislosti na typu a tloušťce plátků, ale obvykle trvá přibližně 5 až 6 hodin, jak píše web Zamnesia. A vyzkoušet můžete i sušení malin, redakce Chalupářů-Zahrádkářů na ně nedá dopustit.

Sušení hub v troubě

Pro ty, kteří tuto pomocnici nemají, je schůdnou alternativou i trouba. Plátky hub rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Nastavte troubu na nízkou teplotu okolo 45 °C a ke konci sušení, které obvykle trvá asi 4 až 5 hodin, ji zvyšte na maximálně 75 °C. A nezapomeňte nechat pootevřená dvířka (zajistěte je třeba vařečkou).

Chcete mít to nejlepší sušené ovoce pod sluncem? S tímto postupem bude krásně pružné, vláčné a bez hnědého zbarvení

Sušení hub je nejen způsob, jak tyto nádherné lesní nálezy uchovat, ale také zvýrazňuje jejich chuť. V jídle vás poté překvapí. iZdroj fotografie: Pixabay
Sušení hub je nejen způsob, jak tyto nádherné lesní nálezy uchovat, ale také zvýrazňuje jejich chuť. V jídle vás poté překvapí.

Skladování sušených hub

Po usušení by se houby měly skladovat na chladném a suchém místě. Používejte vzduchotěsné nádoby, abyste zabránili opětovnému nasátí vlhkosti. Pokud vše uděláte správně, mohou vám takto uskladněné vydržet několik měsíců až rok, aniž by výrazně ztratily chuť nebo strukturu.

Jaké jsou vaše osvědčené tipy pro sušení hub?

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články