Orchideje milují mléko: Jen jediná sklenice a pokvetou jako poblázněné

Tajemstvím, díky němuž se vašim orchidejím bude dařit a budou kvést jako nikdy předtím, může být překvapivě obyčejné mléko.

i Zdroj fotografie: Øyvind Holmstad / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Použití mléka jako přírodního hnojiva je nejen praktické, ale podle webu OrchidCareZone také neuvěřitelně účinné. Obsahuje totiž bohatou směs živin. V průměru se skládá z 87,3 % vody a 12,7 % pevných látek, a to samozřejmě včetně základních živin, jako jsou tuky, bílkoviny a cukry.

Proč mléko prospívá orchidejím

A jaký význam má vy výživě rostlin? Kupodivu poměrně velký – stačí se jen podívat na to, co jim může dopřát.

  • Vápník a fosfor: Tyto minerální látky podporují silný vývoj kořenů a zdravé květy.
  • Vitamíny A, D, E a B: Tyto vitamíny pomáhají rostlinám v různých metabolických procesech a zlepšují jejich celkový zdravotní stav.
  • Bílkoviny: Mléčné bílkoviny podporují zdravý růst listů.

Triky pro orchideje: Jak mléko pomáhá orchidejím kvést

Chcete-li mléko použít jako hnojivo pro orchideje, vždy jej řádně nařeďte. Ideální je směs 5-10 % mléka a 90-95 % vody (50-100 ml mléka na 1 litr vody), jak radí web HeavenlyOrchids. Toto ředění zajistí, že vaše orchidej dostane živiny, aniž by došlo k přetížení půdy nebo rostliny tuky a cukry.

Česnek je jako hnojivo pro orchideje skvělý. Pokud ho však naboostujete ještě jednou složkou, pokvetou vám jako ještě nikdy

Ne vždy vypadají orchideje tak výstavně, jak byste si nejspíš přáli. Ke kvetení jim pomůže docela obyčejný sušený česnek. iZdroj fotografie: Depositphotos
Ne vždy vypadají orchideje tak výstavně, jak byste si nejspíš přáli. Ke kvetení jim pomůže docela obyčejné mléko.

Jak pečovat o orchideje, aby kvetly

Péče o orchideje zahrnuje více než jen zalévání a hnojení; vyžaduje vyvážení světla, teploty a vlhkosti. To vše lze shrnout do několika základních bodů:

  • Orchideje dávají přednost dobře propustné půdě, takže je zalévejte pouze tehdy, když kořeny vypadají suché. Jednou za měsíc zařaďte do zálivkového režimu zředěnou mléčnou směs, která jim dodá další živiny.
  • Zajistěte rostlinám jasné a nepřímé sluneční světlo. Příliš mnoho slunce jim může spálit listy.
  • Orchideje milují vlhkost, proto udržujte v okolí rostliny vlhkost 40-60 %. Listy můžete občas mlžit, ale květy nestříkejte.
  • Čas od času zkontrolujte kořeny: Pokud jsou suché nebo křehké, odstřihněte odumřelé části pomocí sterilizovaných nůžek.

Ideální místo v bytě a domě pro pravidelné kvetení a růst orchidejí

Správné prořezávání orchidejí zajistí, aby u vás tyto exotické krásky nejen přežily, ale aby se jim také dařilo a kvetly rok co rok. iZdroj fotografie: Depositphotos
Správné prořezávání orchidejí zajistí, aby u vás tyto exotické krásky nejen přežily, ale aby se jim také dařilo a kvetly rok co rok.

A jako výživa se také opravdu skvěle osvědčuje rýžová voda, jak už Chalupáři-zahrádkáři otestovali.

Čím hnojíte své orchideje vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články