Muškáty pokvetou celou zimu: Lektvar z kávové sedliny jim dá vše, co potřebují

Nejvhodnější dobou pro ošetření muškátů tímto roztokem je již polovina podzimu. V tomto postupu pokračujte až do prosince.

i Zdroj fotografie: Ladislav Kopůnec Univerzon / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Muškáty, kterým se někdy také říká „čapí nůsek“, protože jejich semeníky připomínají čapí zobák, jsou velmi oblíbenou součástí zahrad a balkonů po celém světě. Málo známý zahradnický trik s cukrem však může vaše muškáty proměnit v kvetoucí podívanou i během zimy.

Věda o kávě a muškátech

Základem tohoto zahradnického triku je základní znalost biologie rostlin. Muškáty, stejně jako všechny rostliny, potřebují ke svému růstu a prosperitě energii, kterou obvykle získávají fotosyntézou. Během tohoto procesu rostliny přeměňují sluneční světlo, vodu a oxid uhličitý na glukózu a kyslík. S úbytkem denního světla na podzim však muškáty často mají problém zachytit dostatek světla, což zpomaluje jejich růst a omezuje kvetení.

Čas na zazimování muškátů: Chce to chlad a světlo, pak budou na jaře zase jako nové

Rozlučte se s nepříjemným hmyzem v domácnosti, vyžene ho trik iZdroj fotografie: Depositphotos
Koncentraci nebo frekvenci upravte podle toho, jak vaše rostliny reagují, a vždy mějte na paměti specifické potřeby vaší odrůdy muškátu.

V tomto případě se do hry zapojí káva s cukrem. Rozpuštěním cukru ve vodě jim podle webu iReceptář poskytnete přímo jednoduchou formu sacharidů – glukózu. To může být zvláště prospěšné během kratších dnů, kdy je přirozeného slunečního světla málo. Glukóza působí jako okamžitá dávka energie a povzbuzuje muškáty k dalšímu růstu a kvetení. Káva jim pak dodá cenné živiny.

Jak používat kávovou sedlinu u muškátů

Dvě lžíce kávové sedliny zalijte horkou vodou a nechte přes noc odstát. Poté přeceďte a přimíchejte lžičku cukru (pokud pijete kávu již oslazenou, pak tento krok vynechte, připomíná web Umass). Tato koncentrace je dostatečná k tomu, abyste rostliny povzbudili, aniž byste je sladkostí zahltili. Vzniklou tekutinu používejte místo zálivky jednou za dva týdny. Je velmi důležité udržovat rovnováhu – dostatečně zvlhčit půdu, ale ne tolik, aby byla přemokřená.

Chystejte se na zazimování zahrady. Tyto kroky je třeba dodržet

Když pelargonie nekvete bývá na vině málo světla a špatná zálivka iZdroj fotografie: Freepik
Jedna lžička a muškáty nepoznáte: Po kávové sedlině vám pokvetou až do prosince.

Pomoci může i droždí

Muškátům však mohou s kvetením během zimy pomoci kvasnice, které podporují prospěšné bakterie v půdě. Tyto bakterie mají zásadní význam pro rozklad živin do forem, které rostliny snáze přijímají. Do litru dříve připravené zálivky z kávové sedliny a cukru přidejte asi půl lžičky sušených kvasnic. Nechte půl hodiny odpočívat, a poté použijte jako zálivku. Uvidíte, že po ní rozkvetou i ty nejtvrdohlavější rostliny. A výživné hnojivo pro muškáty si můžete připravit i z aloe, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali dřív.

Jaké jsou vaše oblíbené triky při péči o muškáty?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články