Moderní hospodyňky už dávno utěrky nevyvařují, dávají je do mikrovlnky

Pokud máte doma zašlé utěrky, zapomeňte na jejich dlouhé namáčení. Mnohem účinnější je v tomto ohledu mikrovlnná trouba.

Moderní hospodyňky už dávno utěrky nevyvařují, dávají je do mikrovlnky i Zdroj fotografie: Nillerdk / Creative Commons / Public domain
                   

Může to znít překvapivě, ale mikrovlnná trouba, nástroj obvykle používaný k ohřevu jídla, nyní slouží i jako účinná metoda k dezinfekci a především k perfektnímu vyčištění utěrek, jak píše web Food. Pokud jste někdy bojovali s odolnými skvrnami nebo přetrvávajícími pachy na kuchyňském textilu, pak tuto možnost určitě vyzkoušejte.

Jak čistit utěrky v mikrovlnné troubě

Čištění a dezinfekce kuchyňských utěrek v mikrovlnné troubě je pozoruhodně jednoduché. Začněte tím, že je důkladně navlhčíte. Ujistěte se, že jsou mokré rovnoměrně, protože to je nezbytné, aby se předešlo možnému poškození během mikrovlnného ohřevu (ano, suchá místa dokážou v tomto případě nadělat opravdu nepěknou paseku).

Geniální tipy pro používání mikrovlnné trouby, které jste s jistotou neznali

Aby vaše utěrky vypadaly zase jako nové, nemusíte se uchylovat k drahé chemii. Velkou službu vám udělá i mikrovlnka. iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby vaše utěrky vypadaly zase jako nové, nemusíte se uchylovat k drahé chemii. Velkou službu vám udělá i mikrovlnka.

Poté ručníky postříkejte trochou octa. Podle magazínu DailyMail jde o vynikající přírodní dezinfekční prostředek a díky kombinaci s teplem je velmi účinný i při odstraňování nepříjemných pachů. Nakonec utěrky úhledně vyskládejte na talíř v mikrovlnce a dbejte na to, aby nebyly shrnuté nebo naskládané na sobě. To umožní rovnoměrné rozložení tepla a zajistí, že všechny části textilie budou řádně dezinfikovány.

Pozor na příliš dlouhou dobu

Nastavte mikrovlnnou troubu na nejvyšší stupeň a zahřívejte utěrky asi 2 až 3 minuty. Všimněte si, že se textil během této doby zapaří, což pomáhá odstranit nečistoty, skvrny a zničit bakterie. Po mikrovlnném ohřevu nechte utěrky několik minut vychladnout, a poté je vyperte v pračce s obvyklým pracím prostředkem.

Mikrovlnná trouba jako pomocník k rychlejšímu vaření brambor. Pomůže i krájení na menší kousky nebo špetka sody

Ne vždy je třeba flekaté a zašlé utěrky zdlouhavě namáčet. Naopak, mnohdy pomůže mnohem triviálnější postup. iZdroj fotografie: Depositphotos
Ne vždy je třeba flekaté a zašlé utěrky zdlouhavě namáčet. Naopak, mnohdy pomůže mnohem triviálnější postup.

Na skvrny pomůže sáček a peroxid

Pokud máte na svých utěrkách odolné skvrny, které odolávají i té nejurputnější snaze o jejich vyčištění, musíte na to jít trochu jinak. K octu přidejte peroxid v poměru 1:1 a vlhké utěrky postříkejte touto směsi. Po jejich zahřátí se působením peroxidu zažraná špína uvolní, a vy už pak své kuchyňské pomocnice snadno vyperete v pračce. A podobně působí i kyselina citronová, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Jak kuchyňské utěrky čistíte od odolných skvrn vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články