Lžička skořice a rostliny jen kvetou: Stimuluje kořeny, ničí plísně a ošetří i poupata

Skořice má celou řadu výhod, od stimulace růstu kořenů až po ochranu rostlin před plísněmi a škůdci. Proto by vám doma neměla chybět.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Jedním z nejpůsobivějších využití skořice na zahradě je její schopnost stimulovat růst kořenů u řízků. Ať už množíte nové rostliny ze starších celků, nebo pěstujete sazenice, skořice může působit jako organický zakořeňovací hormon.

Použití skořice jako stimulátoru zakořenění

Její aplikace je velmi jednoduchá a v zásadě ji lze shrnout do několika jednoduchých bodů. Pokud se jich budete držet, zaručeně budete mít úspěch, jak píše web Symbog.

  • Na papírovou utěrku nasypte malé množství mleté skořice.
  • Namočte do ní konce řízků.
  • Opatrně je zasaďte do předem připravených otvorů v půdě (k vytvoření malých otvorů můžete použít tužku).
  • Je důležité vyhnout se přímému zatlačení řízků do půdy, protože by mohlo dojít k odstranění skořicového povlaku.

Skořice nejenže pomáhá podpořit vývoj kořenů, ale také chrání řízky před houbovými infekcemi a chorobami, které zranitelné nové rostliny často napadají.

Česnek, skořice a hřebíček: Tato trojice skvěle ochrání vaše růže

Česnek, skořice a hřebíček: Růže budou zdravé a škůdci se jim vyhnou obloukem

Síran železitý může být účinným prostředkem proti skvrnám na listech pokojových rostlin. Stačí ho jen správně použít. iZdroj fotografie: Freepik
Skořice není jen koření, které zahřeje a ochutí vaši kuchyni – hraje také důležitou roli ve světě zahradničení.

Skořice jako přírodní protiplísňové ošetření

Houbové infekce mohou být pro rostliny trvalým problémem, ať už na zahradě nebo v interiéru. I tady vám však skořice skvěle pomůže, a to především díky svým antimykotickým vlastnostem. Představuje ideální řešení v boji proti plísním a houbám, a přitom se obejde zcela bez chemie.

  • Pokud na povrchu zeminy v květináči zpozorujete bílý, rozmazaný porost, jednoduše posypte vrchní část zeminy lehkou vrstvou skořice.
  • To pomůže zastavit růst plísní a vaše rostliny zůstanou zdravé.

Při přesazování nebo přesazování rostlin vám může také přidání trochy skořice do zeminy, kterou používáte, jak radí web Plantura. Dokáže pomoci ochránit kořeny před poškozením houbami, zejména když jsou narušené a tedy nejzranitelnější.

Proč přidávat kurkumu k sazenicím během jejich výsadby

Ochraňte rostliny před škůdci: Efektivním insekticidem je lžička kurkumy

Skořice dokáže nejen ochutit pokrmy, ale pomůže i s dezinfekcí půdy iZdroj fotografie: Pixabay
Skořice dokáže nejen ochutit pokrmy, ale pomůže i s dezinfekcí půdy.

Postřik ze skořice proti padlí

A toto skvělé koření vám pomůže i s ochranou poupat. Pokud na nich totiž zaregistrujete padlí (které se právě na těchto nejkřehčích částech rostliny často objevuje jako první), můžete ho včasným zásahem zlikvidovat. Stačí nechat lžíci skořice přes noc vylouhovat v jednom litru vody a ráno přecedit. Vzniklý postřik používejte dvakrát denně, dokud se potíží nezbavíte. Dalším osvědčeným trikem redakce Chalupáři-Zahrádkáři je i hnojivo z bobkového listu.

Jak používáte v domácnosti skořici vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články