Topná sezóna je tady: Nezapomeňte na komín, za neprovedenou kontrolu hrozí pokuta 100 000 Kč

Ještě než poprvé zatopíte se přesvědčte o tom, že máte opravdu všechno v pořádku. V opačném případě se nedoplatíte.

Čištění komínu je hračka, nemusí se ani lézt na střechu: V krbu stačí spálit bramborové slupky i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vytápění domu krbem nebo kamny patří k nejlevnějším alternativám vytápění domácností. Neměli byste však zapomínat, že se k tomuto způsobu vážou i určité povinnosti. Konkrétně je definuje zákon a vyhláška a rozhodně není na místě je podceňovat.

Za absenci revize hrozí pokuta

Na mysli máte samozřejmě kontrolu spalinové cesty. Tu musí odborník resp. certifikovaný technik provést jednou do roka (pokud máte spotřebič s výkonem nad 50 kW, tak potřebujete dokonce kontroly dvě). A co se stane, když tuto povinnost opomenete? Nejen, že vám hrozí pokuta 100 000 Kč, ale měli byste také velké problémy s pojišťovnou v případě, že by se cokoliv stalo. A samozřejmě tak ohrožujete své bezpečí, jak upozorňuje Hasičský záchranný sbor České republiky.

Co se shrabaným listím: Vhození do popelnice není dobrý nápad, za pálení zase hrozí pokuta. Co ho zkusit proměnit na hnojivo nebo mulč?

Pro vyčištění komína postačí jednoduchý trik s bramborami iZdroj fotografie: Depositphotos
Vytápění domu krbem nebo kamny patří k nejlevnějším alternativám vytápění domácností.

Problémy hrozí i sousedovi

Dost možná to také znáte – sousedské konflikty dokáží jinak pohodové bydlení značně znepříjemnit. A jedním z těch nejčastějších je právě vytápění, které páchne nebo nadměrně čadí. Ale nevěšte hlavu. Pokud soused není ochoten topit vhodnějším zdrojem, můžete se obrátit na místní obecní úřad s rozšířenou působností. Obec může regulovat, případně zakázat spalování zdraví škodlivých paliv, a to závaznou vyhláškou. Její porušení pak musí prověřit (a i tady se rozdávají mastné pokuty – může jít o 100 000 Kč i více).

Investujte do kvalitní čističky vzduchu

Než se však kontrola dostaví, zkuste alespoň maximálně vyčistit vzduch v domácnosti. Větrání je samozřejmě nutné i v zimním období, s tím se ale dovnitř dostává spousta prachu a škodlivých mikročástic. Kupte si kvalitní čističku vzduchu, která je při běžném provozu tichá a úsporná.

I grilování na vlastní zahradě může skončit pokutou. Stačí, aby dým otravoval souseda

Čištění komínu by mělo být prováděno opatrně a s ohledem na bezpečnost. A právě banánové slupky vám s tím mohou skvěle pomoci. iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud se chystáte poprvé zatopit v kamnech, zkontrolujte si, že máte v pořádku vše potřebné. Jinak vám může hrozit nepříjemná pokuta.

U některých modelů není nutné měnit filtry, jelikož mají zabudovaný elektrostatický filtr, takže žádná další investice není ani v budoucnu nutná. I některé rostliny mají schopnost čistit vzduch. Patří mezi ně fíkus, filodendron, ale také například zelenec, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také již dříve velmi podrobně informovali.

Jaké konflikty jste někdy v souvislosti s vytápěním řešili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články