Rychlé sušení hub i bez sušičky: S nití a solí uschnou do pár hodin

Ať už jste si právě nasbírali houby v lese, nebo jste si udělali zásoby na trhu, znalost jejich rychlého sušení se vám může opravdu hodit.

i Zdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Než začnete houby sušit, je nezbytná správná příprava. Houby pečlivě očistěte tak, že z nich měkkým kartáčkem nebo vlhkým hadříkem odstraníte veškeré nečistoty. Vyvarujte se jejich omývání vodou, protože snadno absorbují vlhkost, což může proces sušení zdržet. Jakmile jsou čisté, nakrájejte je na tenké, rovnoměrné plátky. Čím tenčí plátky, tím rychleji se usuší.

Technika navlékání na nit

Jednou z nejjednodušších metod sušení hub je podle časopisu FungiMag použití nitě. Tato tradiční metoda nejenže vyžaduje minimální vybavení, ale také dodává celému procesu tak trochu rustikální kouzlo.

  • Vezměte silnou jehlu a nit a opatrně propíchněte každý plátek houby uprostřed. Pokračujte a mezi jednotlivými plátky nechte malé mezery, aby tudy mohl proudit vzduch.
  • Jakmile máte houby pevně navlečené, zavěste provázek na dobře větraném místě. Toto místo by nemělo být vystaveno přímému slunečnímu záření, aby nedošlo k přehřátí nebo zkažení vaší nasbírané úrody.
  • Pro účinné sušení je rozhodující proudění vzduchu kolem hub. K tomuto účelu se dobře hodí kuchyňský kout, balkon nebo suchá a teplá půda.

Houby pro zdraví. Vypěstujte si je sami, nebo zamiřte do lesa

Posypání plátků hub trochou soli může proces sušení urychlit. iZdroj fotografie: Pixabay
Posypání plátků hub trochou soli může proces sušení urychlit.

Urychlení procesu pomocí soli

Posypání plátků hub trochou soli může proces sušení urychlit. Sůl totiž odvádí z hub vlhkost, takže se rychleji vysuší. Za příznivých podmínek se tak mohou usušit během několika hodin až jednoho dne. Že jsou hotové, poznáte podle toho, že jsou křehké a snadno praskají.

Sušení hub na mřížkách nebo sítech

Další velmi účinnou metodou je použití mřížek nebo sít. Tato metoda je o něco jednodušší než metoda navlékání a funguje dobře zejména ve chvíli, kdy máte hub opravdu hodně.

  • Nejlepší jsou stohovatelné mřížky, protože umožňují sušit více hub najednou, jak radí web AllBag.
  • Plátky hub rozložte na mřížku v jedné vrstvě. Nepřekrývejte je, protože by se tím proces sušení zpomalil.

Jak sbíraly houby naše babičky? Inspirujte se šikovnými tipy a odhalte nejčastější mýty

Sušení hub je tradiční a praktický způsob jejich uchování pro pozdější použití. Musíte však vědět, jak správně na to. iZdroj fotografie: Pixabay
Sušení hub je tradiční a praktický způsob jejich uchování pro pozdější použití. Musíte však vědět, jak správně na to.

Stejně jako u metody nití umístěte mřížku na suché, dobře větrané místo, mimo dosah přímého slunečního světla. Pokud necháte houby přes den venku, nezapomeňte je na noc přenést dovnitř, aby nenasákly noční vlhkost. Občas je obraťte, aby se vysušily opravdu rovnoměrně. A houby můžete také zavařit, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Jak uchováváte nasbírané houby vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články