Když nastane houbařská sezóna, může se stát, že budete mít více hub, než dokážete ihned spotřebovat. Zakonzervujte je.
Mrazení a sušení jsou dvě vynikající metody uchovávání hub, které vám umožní vychutnávat si je po celý rok. Oba způsoby pomáhají zachovat jejich chuť, strukturu a nutriční hodnotu, pokud je zvládnete správně.
Mrazení hub: Zachování živin a praktické tipy
Mražení je jedním z nejjednodušších způsobů, jak uchovat houby a zároveň zachovat jejich výživové hodnoty. Trik však podle webu Mushroom spočívá ve způsobu zmrazení – zmrazení syrových hub může způsobit ztrátu jejich struktury a živin. Měli byste je proto před zmrazením blanšírovat nebo osmažit.
Blanšírování pro dlouhou trvanlivost hub
Houby důkladně očistěte a nakrájejte na kousky. Dejte vařit hrnec vody se špetkou soli a přidejte lžičku citronové šťávy, abyste zabránili změně barvy. Houby vařte v páře 2 až 4 minuty v závislosti na jejich velikosti.
Poté blanšírované houby ihned přendejte do mísy s ledovou vodou na stejnou dobu, jakou jste je vařili v páře. Tím zabráníte jejich rozvaření a rozměklosti. Houby osušte na kuchyňské utěrce, z té je nasypte na plech a nechte hodinu zmrazit. Poté je přendejte do vzduchotěsných mrazicích sáčků nebo nádob. Takto připravené houby si zachovají své živiny a chuť a v mrazáku vydrží až šest měsíců.
Sušení hub je hračka
Pokud rádi používáte houby do polévek, dušených pokrmů nebo těstovin, pak můžete vsadit i na sušení, jak radí web StarTribune. Správně usušené houby mohou vydržet roky, pokud jsou skladovány na suchém místě, a v případě potřeby se krásně rehydratují.
- Houby očistěte a nakrájejte na rovnoměrné kousky, aby se sušily rovnoměrně.
- V sušičce nastavte teplotu na 45-55 °C. V troubě použijte nejnižší nastavení teploty, ideálně kolem 65 °C.
- V závislosti na tloušťce plátků hub může jejich úplné vysušení trvat 4 až 8 hodin.
Po vysušení je skladujte ve vzduchotěsných nádobách nebo vakuově uzavřených sáčcích. Sušené houby uchovávejte na chladném a tmavém místě, například ve spíži. A houby můžete také zavařit – ani to není nijak složité, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.