Pavouci podle pověr: Z domu je nevyhánějte, do rodiny přinášejí štěstí

Po staletí byli vnímáni jako symboly štěstí, ochrany, a dokonce i bohatství. Naši předkové v nich totiž viděli opravdu zvláštní tvory.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Naši předci si pavouků vážili. Jedna z rozšířených pověr dokonce nabádá, aby lidé nevyháněli pavouky ze svých domovů, protože by tím mohli podle informací z webu RTE odehnat štěstí. A je zajímavé, že se tato teze doslova prolíná staletími.

Symbolika pavouků přinášející štěstí

Ve starověkých civilizacích byli pavouci považováni za víc než jen za tvory, kteří tkají pavučiny. Jejich schopnost vytvářet složité sítě byla obdivována a často spojována s trpělivostí, tvořivostí a osudem. Ve starém Egyptě i Řecku byli dokonce považováni za pozitivně působící talismany, které mohou ovlivnit osud. Pro mnohé byla přítomnost pavouka v domě považována za dobré znamení, které chránilo domácnost před škodami a neštěstím.

Otravují vám život pavouci, komáři a jiná havěť? Smíchejte šampón s octem a opustí váš domov do 24 hodin

Pavouci nejsou pro mnoho z nás právě vítanými společníky. Při jejich likvidaci se však nevyplácí jednat ukvapeně – mohlo by vám to přinést smůlu. iZdroj fotografie: Pixabay
Pavouci nejsou pro mnoho z nás právě vítanými společníky. Při jejich likvidaci se však nevyplácí jednat ukvapeně – mohlo by vám to přinést smůlu

Tato tradice přežila až do moderní doby v podobě pověr, které tvrdí, že když necháte pavouky nerušeně žít ve svém domě, přitáhnou štěstí, prosperitu, a dokonce i bohatství, jak uvádí například web AlabamaLiving. Nezřídka se stává, že někdo řekne: „Nezabíjejte pavouka! Přináší peníze!“ A jak vidíte, není to jen samoúčelná říkanka.

Pavouci jako ochránci domova

Jednou z nejčastějších pověr týkajících se pavouků je přesvědčení, že chrání domov před zlými duchy a špatnou energií. Tato ochranná role vyplývá z jejich samotářské a soběstačné povahy. Pavouci žijí tiše, jen zřídka obtěžují člověka a na oplátku zbavují domov otravného hmyzu, jako jsou mouchy a komáři. V tomto smyslu fungují jako strážci, kteří udržují rovnováhu v domě a drží nepříjemné věci na uzdě.

Zapuzení pavouků citronem je mnohem jednodušší, než si myslíte

Jak nadobro vyhnat pavouky z domu: Vůni esenciálních olejů nesnesou

Pokud na i vy nemůžete v domě vystát nezvané osminohé návštěvníky, pak se proti nim letos vybavte s dostatečným předstihem iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud na i vy nemůžete v domě vystát nezvané osminohé návštěvníky, pak se proti nim letos vybavte s dostatečným předstihem. Stačí kaštany.

V některých evropských lidových pověstech se dokonce věřilo, že pavouci chrání před nemocemi. Ve středověku proto lidé někdy ve svých domovech věšeli pavučiny nebo nosili amulety ve tvaru pavouků, aby odháněli různé nemoci a choroby. Věřilo se, že když se pavouci a jejich pavučiny ponechají v klidu, zajistí se tím zdraví a ochrana domácnosti. Jak tedy vidíte, zabíjení pavouků není dost možná tak dobrý nápad, jak by se mohlo zdát. A pokud je doma přece jen nechcete, radí Chalupáři-Zahrádkáři dát na parapet kaštany.

Jaký názor máte na pavouky v domácnosti vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články