Jak správně zazimovat zahradní techniku a prodloužit její životnost

S příchodem podzimu a chladných dnů se zahradní sezóna pomalu chýlí ke konci. Nastává tak čas uklidit zahradní nářadí a zazimovat zahradní techniku, abychom ji na jaře našli v perfektním stavu a připravenou k práci. Správná péče o sekačky, křovinořezy, plotové nůžky a další pomocníky je klíčová pro jejich dlouhou životnost a bezproblémový chod. V následujících řádcích vám poradíme, jak na to.

i Zdroj fotografie: Jarabák
                   

Proč je správné zazimování zahradní techniky důležité?

Mnoho lidí si neuvědomuje, že zanedbání údržby před zimou může vést k poškození stroje. Zbytky trávy nebo hlíny mohou způsobit korozi, ztvrdlé palivo ucpat karburátor, a hlavně mráz může poškodit akumulátor. To se na jaře projeví jeho sníženou kapacitou. Důkladné zazimování vám tak ušetří čas i peníze na opravy a zajistí, že vám vaše zahradní technika bude sloužit spolehlivě po mnoho let.

1. Stroje důkladně vyčistěte

Než začnete techniku ukládat na zimu, důkladně očistěte všechny zahradní stroje od zbytků trávy, hlíny a listí. Typickým příkladem takového provozního znečištění je vaše motorová sekačka. Nenechte její kovové součásti, jako jsou například nože, zreznout. Na odstranění hrubých nečistot použijte špachtli a kartáč. Drobné nečistoty lze následně vyfoukat kompresorem.

2. Kontrola a výměna oleje

U benzínových strojů zkontrolujte před zimou stav motorového oleje. Pokud je znečištěný nebo starý, vyměňte ho za nový. Vždy používejte olej doporučený výrobcem. Výměnu proveďte dle návodu k obsluze, obvykle se provádí za tepla po krátkém chodu motoru.

iZdroj fotografie: Jarabák

3. Vypuštění paliva a stabilizace

Benzín, který ponecháte přes zimu v nádrži degraduje a může tak ucpat palivový systém. Vhodné tak je palivovou nádrž zcela vyprázdnit. Pokud to není možné, můžete použít stabilizátor paliva, který zabrání degradaci a tvorbě usazenin v palivové soustavě. To platí nejen pro sekačky, ale i pro benzínové křovinořezy, které jsou oblíbené pro svou výkonnost a flexibilitu při práci v těžko přístupných místech.

4. Kontrola a údržba akumulátorů

Akumulátory u sekaček, plotových nůžek a dalšího nářadí by měly být před zimou částečně nabité zhruba na polovinu kapacity své baterie a skladovat byste je měli na suchém a chladném místě, nikdy ne v mrazu. I v průběhu zimy byste pak měli pravidelně kontrolovat jejich stav a dobíjet je alespoň jednou za 3 měsíce.

5. Ostření a mazání pohyblivých částí

Tupé nože sekačky nebo nůžky plotostřihu snižují efektivitu a zatěžují motor. Před zazimováním je ideální doba je naostřit, aby byly stroje na jaře připraveny k provozu. Pohyblivé části strojů (lanka, převody) ošetřete vhodným mazivem (např. WD-40).

6. Kontrola a výměna filtrů a svíček

U některých strojů zkontrolujte stav vzduchového filtru a zapalovací svíčky. Znečištěný filtr omezí přívod vzduchu do motoru, vadná svíčka zase znemožní start. Filtr vyčistěte nebo vyměňte, svíčku zkontrolujte a v případě potřeby rovněž vyměňte.

iZdroj fotografie: Jarabák

7. Uložení na vhodném místě

Zahradní techniku skladujte na suchém, čistém a chráněném místě, ideálně v garáži, kůlně nebo sklepě. Chraňte ji před mrazem, vlhkostí a přímým slunečním zářením.

8. Dodržujte pokyny výrobce

Ačkoli jsme výše uvedli výčet základních pravidel údržby zahradní techniky před zimou, vždy se řiďte pokyny výrobce uvedenými v návodu k obsluze. Každý stroj může mít specifické požadavky na údržbu. Nezapomínejte na pravidelnou údržbu nejen před zimou, ale i během sezóny. Prodloužíte tím životnost vaší techniky a zajistíte její bezproblémový chod.

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

PR

Zobrazit další články