Čas na zakrytí rostlin: Hortenzie, levandule a pivoňky bez toho zimu nepřežijí

I když některé exotické rostliny mohou zůstat v zemi po celý rok, je nezbytné zajistit jim vhodné zakrytí, aby přežily tuhé zimní měsíce.

i Zdroj fotografie: Envato Elements
                   

Nejvhodnější dobou pro zakrytí těchto rostlin je doba po mírném zmrznutí vrchní vrstvy půdy, kdy se teplota několik dní trvale pohybuje mezi -5 °C a -7 °C (obvykle tento čas přichází v polovině listopadu). Je důležité tento proces neuspěchat; rostlinám je třeba dopřát čas, aby přirozeně vyzrály, a teprve poté je chránit před chladem.

Hortenzie: Ochrana poupat a kořenů

Hortenzie vyžadují v zimě zvýšenou péči, protože jejich pupeny se tvoří na koncích větví, a jsou tak náchylné k namrzání. Bez správné ochrany mohou tyto pupeny odumřít, což má za následek méně květů na jaře následujícího roku. Klíčové kroky pro přípravu hortenzií na zimu:

  • Mulčování: Před prvními silnými mrazy pokryjte základnu rostliny vrstvou mulče ze zdravého listí bez chorob nebo z kůry. To pomáhá izolovat kořeny.
  • Stavba rámu: Postavte kolem hortenzie jednoduchý rám z kůlů nebo dřevěných sloupků. Přes rám přehoďte prodyšnou látku, například pytlovinu nebo zahradnické rouno, a zajistěte, aby se nedotýkala přímo rostliny. Tím se zajistí dodatečná izolace a ochrana větví a pupenů před větrem a mrazem.
  • Prořezávání: Vyvarujte se příliš pozdního řezu, protože tím můžete odstranit poupata, určená na květy v příštím roce.

Bylinky vhodné na zimu. Na parapetu vypěstujete nekonečně mnoho rukoly, řeřichy i hořčice. Je to velice snadné

Pokud patří pivoňky mezi vaše oblíbené zahradní květiny, pak byste určitě péči o ně neměli zanedbávat ani na sklonku podzimu iZdroj fotografie: Pixabay
Pivoňky, známé svými velkými a krásnými květy, jsou překvapivě odolné, ale přesto potřebují pomoc.

Levandule – prevence proti mrazu

Levandule bývají poměrně odolné, ovšem záleží na počasí. Web GardenDesign tvrdí, že pro ně představují riziko zejména zimy s nízkými sněhovými srážkami a neustálými změnami, protože díky těmto podmínkám nemají prakticky žádnou přirozenou izolaci. Klíčové kroky pro přípravu levandule na zimu:

  • Přikrytí: Chraňte levanduli tím, že ji přikryjete vrstvou smrkových větví nebo zahradnického rouna, podobně jako hortenzie. To pomáhá udržovat stálou teplotu a zabraňuje přístupu přebytečné vlhkosti.
  • Prořezávání a mulčování: Několik týdnů před zakrytím levanduli prořežte, abyste ji vytvarovali a odstranili slabý růst. Základnu mulčujte rašelinou nebo kompostem, abyste ochránili kořeny před promrznutím.

Chcete, aby vaše fuchsie krásně kvetly i příští rok? Dopřeje jim správnou péči přes zimu a budou ještě krásnější než z obchodu

Aby vás vaše zahrada letos potěšila ničím nerušenou krásou, dopřejte jí právě teď ten správný řez. Nebudete toho litovat. iZdroj fotografie: David J. Stang / Creative Commons / CC BY-SA
Hortenzie vyžadují v zimě zvýšenou péči, protože jejich pupeny se tvoří na koncích větví.

Pivoňky: Prevence poškození mrazem a nemocí

Pivoňky, známé svými velkými a krásnými květy, jsou překvapivě odolné, ale přesto potřebují určitou pomoc, aby přečkaly zimu bez ztráty kytičky, jak píše magazín GardeningKnowHow. Pivoňkám prospívá včasné zimní přikrytí, které chrání korunu a kořeny před mrazem a nahromaděním vlhkosti, která může vést k hnilobě. Klíčové kroky pro přípravu pivoněk na zimu:

  • Úklid: Jakmile na podzim odumřou listy, seřízněte rostlinu několik centimetrů nad zemí. Tím zabráníte přezimování houbových chorob.
  • Mulčování: Kolem rostliny naneste silnou vrstvu mulče, například slámu, kompost nebo suché listí. To nejenže udržuje izolaci půdy, ale také pomáhá zadržovat vlhkost.
  • Přikrytí: Přestože pivoňky nevyžadují tak důkladné zakrytí jako hortenzie nebo levandule, je dobré přidat na vrstvu mulče prodyšnou tkaninu, aby vám ji nechtěně neodfoukl vítr.

Jak se o své trvalky staráte před zimou vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články