Přestože moderní sušičky a trouby nabízejí účinné metody sušení, rychlých výsledků můžete dosáhnout i bez specializovaného vybavení.
Než se pustíte do procesu sušení, je nezbytné vybrat správné houby. Sušit můžete většinu druhů, včetně hříbků, lišek či holubinek. Začněte tím, že je jemně očistíte měkkým kartáčkem nebo vlhkým hadříkem, abyste odstranili nečistoty, jak radí web WildFoodUK. Vyhněte se ale jejich mytí vodou, protože by absorbovaly vlhkost, což by sušení prodloužilo. Po očištění je nakrájejte na tenké plátky o tloušťce asi 0,25 až 0,5 cm, abyste urychlili proces sušení.
Navlékání: Osvědčený trik pro rychlé sušení.
Navlékání hub na provázek je tradiční metoda, která se používá již po staletí. Je to rychlé, účinné a skvělé pro maximalizaci proudění vzduchu kolem plátků hub, což je klíčem k rychlému sušení. Postup je následující: Potřebujete pevnou nit nebo tenký provázek, jehlu a plátky hub.
- Jehlu navlékněte a každý plátek houby začněte propichovat u okraje, aby se neprotrhl. Mezi jednotlivými plátky nechte malý prostor, aby mohl cirkulovat vzduch.
- Pro zavěšení šňůry hub najděte dobře větrané místo, nejlépe venku, ale mimo dosah přímého slunečního světla. Můžete je pověsit na šňůru na prádlo, do dobře větrané místnosti nebo v blízkosti ventilátoru, pokud je sušíte v interiéru.
- Proudění čerstvého vzduchu výrazně urychlí proces sušení a v závislosti na teplotě a vlhkosti mohou být houby suché již za několik hodin.
- Finální usušení poznáte podle toho, že jsou zcela suché a na dotek křehké. Měly by se snadno zlomit a ve středu by neměla zůstat žádná vlhkost.
Sušení za pomoci soli: Chytrá změna
Pokud máte málo času nebo houby sušíte na místě s omezenou cirkulací vzduchu, vezměte si k ruce sůl. Ta dokáže z hub rychle vytáhnout veškerou vlhkost a sušení tak podle návodu ze stránek VerandaVikings výrazně urychlí.
- Po očištění a nakrájení hub lehce posypte všechny plátky solí.
- Stejně jako při klasické metodě navlékání propíchněte osolené plátky hub jehlou a navlékněte je.
- Zavěste je na stejné větrané místo jako předtím. Sůl urychlí proces dehydratace a umožní, aby se houby usušily během několika hodin.
- Pak už je stačí jen uložit do vhodné nádoby.
A pokud se vám zdá sušení příliš pracné, pak vyzkoušejte další ověřený postup redakce Chalupáři-Zahrádkáři – zavařování v lahodném nálevu.