Dovolte svým zašlým hrncům a pánvím, aby se opět zaleskly jako dříve. Pomohou vám s tím šikovné domácí čističe.
Pokud se na vašich smaltovaných nebo měděných hrncích projevují známky letitého kulinářského dobrodružství, nemusíte zoufat. Jednoduchý lektvar ze sody, octa a tablety do myčky může vašemu nádobí vdechnout nový život, jak jsme v redakci sami vyzkoušeli.
Jak vyčistit hrnec domácí pastou
Začněte tím, že v zašlém hrnci převaříte vodu, jak radí web TheSpruce. Jakmile se začne vařit, přidejte dvě lžíce jedlé sody a jednu tabletu do myčky (ne gelovou) a poté promíchejte vařečkou. Nechte tuto směs několik minut působit a poté roztok vylijte a hrnec otřete suchým hadříkem. Nic jiného obvykle není třeba. Uvidíte, že zmizí i odolné černé usazeniny.
Pro vnější povrch a těžko přístupná místa vytvořte pastu z jedlé sody, octa a citronové šťávy. Tato pasta při současném použití drátěnky dokáže odstranit i ty nejodolnější skvrny. Kyselost octa a citronu ve spojení s jedlou sodou navíc vytváří chemickou reakci, která uvolňuje špínu a nečistoty, takže je lze snadno setřít.
Šetrná péče o nepřilnavé pánve
Nepřilnavé pánve, zejména ty s teflonovým povrchem, ovšem vyžadují jemnější dotek. Vsaďte proto na jednoduchou směs jedlé sody a teplé vody, která dokáže z těchto choulostivých povrchů odstranit veškeré přetrvávající zbytky jídla, aniž by je poškodila. Tuto pastu rozetřete po pánvi, nechte ji působit a poté opláchněte.
„Na odolnější skvrny lze nanést pastu z jedlé sody a peroxidu vodíku a nechat ji působit asi 10 minut,“ radí čtenářka Hana K. ze Soběslavi, která nedávno do redakce Chalupářů-Zahrádkářů poslala i osvědčený návod na pěstování červené řepy. Buďte šetrní a pamatujte, že cílem je nádobí vyčistit, nikoli poškrábat, jak varuje portál Vlasta.
Pomůže kečup i hořčice
Na rezavé skvrny se pak vyplatí aplikovat kečup. Jednoduše s ním potřete všechny zasažené povrchy svého nádobí a 15 minut počkejte. Poté rez i s ostatním nečistotami snadno odstraníte. Chalupáři-Zahrádkáři v minulosti úspěšně otestovali i čištění nádobí hořčičným práškem – i to je totiž ekologické a velmi účinné.