Potravinová fólie je v mnoha domácnostech opravdu neocenitelným pomocníkem. Leckdy však bojujeme s jejím správným použitím.
Stalo se vám někdy, že jste se potýkali s opravdu tvrdohlavou potravinovou fólií, která se vám lepila více na ruce než na nádobí? Pokud ano, nejste sami. Ale co když je řešení tak jednoduché, jako ona příslovečná facka? Mnoho lidí si neuvědomuje, že změna způsobu skladování potravinářské fólie může mít zásadní vliv na její použitelnost.
Proč může být fólie v kuchyni nepříjemný problém
Potravinářská fólie je v domácnosti nepostradatelným pomocníkem při uchovávání potravin, balení zbytků nebo dokonce při přikrývání nádobí, jak píše magazín FoodRepublic. Přináší však i řadu problémů:
- Lepí se sama k sobě a vytváří nepříjemné chuchvalce.
- Trhá se nerovnoměrně, což ztěžuje její efektivní použití.
- Ztrácí tvar, a to zejména v teplých nebo vlhkých podmínkách.
Všechny tyto problémy vám však pomůže vyřešit docela obyčejná chladnička. Musíte však vědět, jak na to.
Proč dávat fólii do chladu
Možná se to na první pohled může zdát jako nesmysl, ale uchovávání potravinářské fólie v chladničce výrazně zlepšuje její funkčnost – a to hned čtyřikrát.
- Snížení statické přilnavosti: Chlad snižuje působení statické elektřiny, která je zodpovědná za to, že se fólie lepí spíše na sebe než na váš pokrm.
- Hladší řezání: V chladu je fólie o něco pevnější, což zabraňuje jejímu nerovnoměrnému natahování nebo trhání při jejím řezání.
- Zachovaná pružnost: Chlazení ovšem překvapivě nijak neohrožuje její pružnost.
- Delší skladovatelnost: Extrémní teplo může časem přilnavou fólii oslabit, ale skladování v chladničce ji udrží v optimálním stavu déle.
Čtvrt hodiny stačí
Jak to vlastně celé funguje, popisuje web Telegrafi. „Pokud máte potíže s oddělením fólie, před jejím použitím ji uložte na 15 minut do lednice. A až budete hotovi, ujistěte se, že si necháte malý konec volný, a zahněte ho. Konec pak příště lépe najdete.“