Zapomeňte na pracné drhnutí trouby a roštu. Díky několika šikovným trikům uděláte z této činnosti skoro zábavu.
Přiznejme si, že bojovat se špinavou troubou je jako bojovat s nezdolnou příšerou. Připálená mastnota a odolná špína totiž dokážou být opravdu zdatnými protivníky. Ale co kdyby existovaly praktické hacky, které by tento proces zjednodušily a jeho časovou náročnost stáhly na minimum?
Odstraňte dvířka trouby jako profesionál
Věděli jste, že dvířka trouby můžete snadno vyjmout? Většina těch moderních je totiž vybavena rychloupínacími závěsy, díky nimž je můžete vyjmout doslova během několika sekund. Jednoduše najděte svorky na závěsech, odklopte je a dvířka vyjměte – pak už bude celé čištění mnohem snadnější.
Oddělte a vyčistěte vnitřní sklo
Na vnitřním skle dvířek trouby se mezi skly často hromadí nečistoty. I těch se však můžete zbavit. Na zadní straně dvířek najděte dva plastové klipy a zmáčkněte je. Vnitřní sklo pak jednoduše vyjmete a očistíte pod tekoucí vodou.
Odšroubujte kryt ventilátoru, abyste vyčistili vnitřek trouby
Všimli jste si někdy nánosů kolem ventilátoru v zadní části trouby? Jde opravdu o jedno z nejhůře čistitelných míst – tedy pokud neodstraníte kryt ventilátoru. Jak na to? Je to snadné. Vezměte šroubovák, odstraňte šrouby a vyjměte panel. Vše vyčistěte, jak potřebujete, a nakonec ventilátor znovu složte.
Místo chemie zkuste jedlou sodu
„Skvělým domácím čističem trouby je kombinace jedlé sody a vody. Jedlá soda působí jako abrazivní prostředek a voda změkčuje zapečené nečistoty a uvolňuje částečky jídla,“ řekla Jessica Samsonová pro web RealSimple. A přidala i návod. „Vytvořte pastu, naneste ji hojně na vnitřní povrchy trouby a nechte ji působit alespoň 20 minut (ideálně déle), aby se připálené jídlo rozložilo.“ Pak vše umyjte jako obvykle.
Zvyšte teplotu v troubě na maximum
Eamon Lee, šéfkuchař Syrakuské univerzity, má na čištění trouby jednoduchý a šetrný hack, popsal ho na webu TheKitchn: „Všiml jsem si, že čím více kváskového chleba peču při vysokých teplotách, tím méně se mi (v troubě) usazuje tuk a karbon. Zdá se, že pouhé vypálení trouby na maximální teplotu slouží jako samočisticí proces.“ Klíčem k úspěchu je podle něj počkat, až trouba vychladne na mírnou teplotu, pak si natáhnout rukavice a pevnou houbou setřít všechny uvolněné zbytky a mastnotu.