Zálesácký trik vás zbaví starostí s louskáním ořechů. Zvládnete i 5 kilo za hodinu

                   

Také se děsíte toho, že budete muset zpracovávat tu obří úrodu ořechů, která na vás čeká na zahrádce? S našimi triky je to jednoduché. Poradíte si s těmi vlašskými, lískovými, ale třeba i pekanovými z obchodů. Žádný ořech totiž není tak tvrdý, aby nešel pohodlně a rychle rozlousknout. A známe i triky na to, jak uchovat jádro co nejcelistvější. Ořechy vcelku totiž vydrží déle a pokrmy nejenom ochutí, ale i ozdobí.

Na vlašské ořechy platí lahev

Chcete je rozlousknout tak, aby zůstala jádra uvnitř co nejvíce vcelku? Pak s klasickým louskáčkem nepochodíte. Musíte si naopak vzít k ruce lahev a kladivo. A co si tedy počít? Na lahev od piva položte ořech tak, aby byla jeho špičatější strana obrácena dolů. Nyní už ho stačí jen rozklepnout. Obě poloviny se od sebe perfektně oddělí. Jde o tak účinný postup, že za pouhou hodinu zvládnete zpracovat i pět kilo.

iZdroj fotografie: Pixabay

A pokud máte doma ořechy papíráky, které lze rozlousknout v dlani, usnadněte si celou proceduru díky jednoduché vychytávce. Vezměte si do dlaně ořechy dva a vzájemně je zmáčkněte. Prasknou najednou a celý proces bude dvakrát rychlejší, než kdybyste ořechy mačkali samostatné.

Na lískové ořechy platí klíč

Máme samozřejmě na mysli ten instalatérský. Vysypte několik ořechů na pracovní desku a kulatým otvorem v klíči je po jednom přidržujte na místě. Teď už stačí jen lehce klepnout kladivem a skořápka odletí skoro sama. Jádro pak zůstane krásně vcelku a neporušené. Kam se na takové ořechy budou hrabat ty z obchodu!

iZdroj fotografie: Pixabay

Pekanové ořechy potřebují horkou vodu

Jejich skořápky jsou totiž opravdu tvrdé. A co si tedy počít? Vhoďte je do hrnce s vroucí vodou a nechte pět minut povařit. Poté je sceďte a nechte pod utěrkou vychladnout. Louskat poté půjdou jedna radost. A nebojte se, chuti jádra uvnitř takto krátký proces vaření nijak neublíží, jen vy budete mít díky němu o mnoho méně práce.

Chcete znát další jednoduchý trik na louskání ořechů? Seznamte se s tímhle návodem
Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články