Nebaví vás zdlouhavé vaření zeleniny? Expresní finta kuchařů zabere jen pár minut a máte hotovo

                   

Alespoň kousek zeleniny by neměl chybět v žádném jídelníčku. Je totiž plná vitamínů a dalších zdravých látek, které náš organismus potřebuje zejména v tomto podzimním období. Ne každému se ale chce zelenina připravovat, protože může jít o zdlouhavý proces. Díky mikrovlnné troubě však můžete vaření zeleniny zkrátit, a to na necelých 10 minut. Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty.  

Postup přípravy je jednoduchý 

Mezi zeleninu, kterou do mikrovlnné trouby můžete dát, patří brambory, mrkev apod. Při přípravě zeleniny touto nadčasovou metodou dbejte na důkladné očištění a omytí zeleniny. Zeleninu vložte do mikrotenového sáčku, zalijte ji 100 ml vody a sáček zavažte. Poté do něj udělejte několik děr párátkem. Zeleninu můžete pokrájet na menší kousky, nedávejte do trouby ale víc vrstev, aby nedošlo k tomu, že některé kousky nebudou dost provařené.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Když máte zeleninu i vodu v sáčku, přikryjte ho víkem. Mikrovlnku pak nastavte na maximální výkon a časovač zapněte na 10 minut. Po uběhnutí této doby vyzkoušejte párátkem, jestli je zelenina připravená. Pokud ne, doplňte vodu dle potřeby a dejte sáček zpátky do trouby alespoň na dalších 5 minut. Zeleninu můžete podávat buď samostatně, nebo jako přílohu.  

Brokolice z mikrovlnky je skvělá 

Pokud chcete v mikrovlnné troubě připravit brokolici, postup se mírně liší. Brokolicovou hlavu rozkrojte na růžičky a ty v jedné vrstvě rozložte na talíř. Poté je posypte špetkou soli a podlijte jednou polévkovou lžící vody. Brokolici i s talířem vložte do sáčku a pak ho dejte do mikrovlnky na plný výkon. Ohřívejte přibližně 3 až 4 minuty. Po ohřátí brokolici ihned zchlaďte, zachová si tak hezčí barvu i chuť.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Obdobným způsobem lze v mikrovlnné troubě uvařit i květák. Stejně jako brokolici ho rozeberte na růžičky a rozložte v jedné vrstvě na talíř. Potom ho osolte a podlijte polévkovou lžící vody. Opět zeleninu vložte do mikrotenového sáčku a dejte do trouby. Čas ohřevu květáku je ale delší než u brokolice. Zapněte ho na 5 minut a po ohřátí ho tam ještě nechte pár minut odpočívat. Pokud květák nebude dostatečně měkký, ohřívejte ho po jedné minutě, dokud nebude podle vašich představ. Povedl se vám?

Kromě zeleniny můžete v mikrovlnné troubě připravit i chutnou rýži. Už nikdy ji nerozvaříte ani nepřipálíte
Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články