Nejspíš to také znáte. Dáte si na sporák vařit těstoviny, rýži nebo třeba polévku, ovšem už za několik minut se v případě nepozornosti musíte potýkat s kypící tekutinou a posléze i s pracným čištěním sporáku. A přitom to není vůbec třeba. Stačí vsadit na jednoduchý trik, který vás tohoto martyria zbaví. Vaše vaření tak bude rázem o něco přívětivější a samozřejmě mnohem čistší, a to se rozhodně počítá.
Postačí docela obyčejná vařečka
Jak tedy zabránit tomu, aby bubliny vznikající ve vodě, která se blíží varu, vystoupaly na povrch a vzaly s sebou i množství tekutiny? Jednoduchým způsobem je použití obyčejné vařečky. Musí jít o tu dřevěnou, ne žádnou plastovou, nebo dokonce kovovou napodobeninu. Ta by vše ještě zhoršila, protože teplo vede rychleji. A co si s ní počít? Jednoduše ji nechte v hrnci a pokličku přiklopte tak, aby nad horním okrajem hrnce vznikla mezera.
Poklička však nutně nemusí být přítomna, trik s vařečkou funguje i bez ní. Ale pozor. Rozhodně to neznamená, že můžete od zapnutých plotýnek jen tak odejít a nechat jídlo bez dozoru. Dřevo totiž dokáže nežádoucímu vzkypění zabránit jen po určitou dobu. V jistém momentu tekutinu nasákne a úniku vody nezabrání už vůbec nic. Pamatujte si také, že vařečky se vlivem tepla začnou postupně ohýbat, nenechávejte je tedy v hrnci příliš dlouho.
Okraje hrnců jednoduše naolejujte
Potřebujete zabránit tomu, aby tekutina doslova „vyjela“ po vnitřních stranách hrnce a unikla ven? Pak vám možná ještě lépe než vařečka pomůže libovolný tuk. Může jít o máslo, sádlo nebo o cokoliv podobného. Vždy ho vybírejte podle typu jídla, protože přece jen nějaké chuťové tóny do něj dodá. A co si s ním počít? Namažte jím horní vnitřní okraj hrnce a máte hotovo. Vydrží zadržovat tekutinu mnohem déle než právě vařečka.
A rozhodně tento trik nemusíte uplatňovat jen při vaření těstovin nebo třeba rýže. Funguje skvěle i na mléko. Takže až budete příště připravovat krupicovou kaši nebo třeba pudink, vymažte hrnec máslem (jiný tuk nedoporučujeme, chuťově by se neosvědčil). V případě nouze lze použít i kokosový olej. Už nikdy tak nebudete drhnout vzkypěné a připálené mléko ze svého sporáku. Stačí jen si na tento trik před vařením vždy vzpomenout.
Co při vaření určitě nedělat
Teď už víte, jaké triky se při vaření hodí, ale čeho byste se naopak měli vyvarovat? Určitě nevkládejte do hrnce místo vařečky kovou lžíci. Rychle by se rozpálila a celý proces by naopak ještě urychlila. Pokud naopak nevíte, kam odložit vařečku během přípravy jídla na pánvičce, zapamatujte si, že právě k tomu je určen otvor v jejím uchu. Stačí ji vložit a opřít o linku.
Už jste tyto triky na vaření znali, nebo šlo o novinky?