Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou dětí i dospělých. Jejich příprava se může zdát jako naprosto snadná věc, ale opak je pravdou. Ne vždy se povede, aby byly rovnoměrně upečené, krásně křupavé a chutné. Existují však fígle, díky nimž bude váš bramborový pokrm perfektně připravený, a každý, kdo ochutná, bude chtít znát váš recept.
Brambory předvařte v soli
Nejprve hlízy oloupejte, nakrájejte na plátky nebo kostičky a přibližně 8 minut je povařte v osolené vodě. Předvaření v soli vám zaručí jednak skvělou chuť, ale také vám zkrátí dobu pečení v troubě a zbavíte se také značného množství škrobu. Snížení jeho obsahu podpoří křupavost. Dbejte na to, abyste brambory nevařili moc dlouho, aby nedošlo k jejich rozvaření.
Připravte si kořenicí směs
Než se brambory uvaří, připravte si na ně dostatečně velkou mísu. Do ní nalijte několik lžic olivového nebo slunečnicového oleje a přisypte koření vašeho výběru. Pro tento účel se perfektně hodí kurkuma, mletá paprika (sladká i pálivá), grilovací koření, pepř, mleté nebo drcené chilli a bazalka. Můžete ale také zaexperimentovat a vyzkoušet např. směs na pizzu nebo polévkové bylinky.
Nezapomeňte brambory zchladit
Uvařené brambory slijte (nejlépe do cedníku) a zchlaďte proudem studené vody. Opatrně je osušte papírovou utěrkou. Pozor, ať na nich nezůstanou vlákna papíru. Poté hlízy přidejte do mísy s kořením a olejem a pečlivě promíchejte. Dejte si záležet na tom, aby byl každý kousek obalený v ochucovací směsi.
Pečte v troubě dozlatova
Nakonec okořeněné bramborové kousky rovnoměrně rozložte na plech tak, aby mezi každým byl alespoň 0,5–1 cm prostor (aby se dobře opekly z každé strany). Pokud by se vám zdálo, že je na nich málo oleje, můžete je jím ještě potřít. Pečte v horkovzdušné troubě rozpálené na cca 190–200 stupňů po dobu 15–20 minut. Ten správný čas vám napoví zlatavá barva brambor.
Jakou směs koření na ochucení pečených brambor používáte vy?