Vyzkoušejte podzimní recepty s bukvicemi. Tyto zapomenuté plody vás překvapí svou lahodnou chutí

                   

Bukvice jsou plody buku lesního (Fagus sylvatica), stromu z čeledi bukovité. Z botanického hlediska jde o malé trojboké nažky, které se po dvou nacházejí ve zdřevnatělém ostnitém obalu. Ten vždy na podzim praskne a plody se z něj uvolní. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, minerální látky a až 40 % tuku.

S loupáním pomůže vařící voda

Nažky mají v domácnosti mnoho využití, hlavně v kuchyni. Skvěle se hodí např. jako přísada do salátů nebo posyp na ovesnou kaši. Nejprve ale musíte bukvice vyloupat ze slupky. Toho nejlépe dosáhnete, když je zalijete vařící vodou. Pevný obal se pak sám otevře. Poté nažky nasypte do rozpálené pánve a několik minut smažte. Tepelné upravení rozloží toxické látky (trimethylamin), které by vám jinak mohly způsobit žaludeční obtíže.

iZdroj fotografie: Pxfuel

Posypejte si jimi krémové polévky

Praženými bukvicemi můžete posypat dýňovou polévku a obohatit tak její už tak výtečnou chuť. Budete na ni potřebovat:

  • 1 hokkaido dýni (alespoň 500 g),
  • 1 cibuli,
  • 1 stroužek česneku,
  • kokosový olej,
  • 250 ml vývaru (zeleninového),
  • 1 plechovku kokosového mléka,
  • 3 polévkové lžíce pomerančové šťávy,
  • koření dle vašeho výběru,
  • pražené bukvice.
iZdroj fotografie: Pxfuel

Hokkaido oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na malé kostky. Z cibule a česneku odstraňte slupku a pokrájejte je na malé kousky. Poté v hluboké pánvi rozpalte kokosový olej, zpěňte cibuli a česnek a přidejte dýni. Po chvilce smažení ji zalijte vývarem a duste doměkka. Přilijte kokosové mléko, nechte směs pár minut vařit a rozmixujte ji ponorným tyčovým mixérem. Nakonec ochuťte pomerančovou šťávou a vámi vybraným kořením. Polévku podávejte posypanou praženými bukvicemi.

Dá se z nich vyrobit i olej

Z bukvic můžete také připravit olej, jehož vlastnosti jsou srovnatelné s olivovým. Na jeho výrobu si připravte 2,5 kg nažek. Ty oloupejte (pomozte si trikem s vařící vodou) a pomocí domácího lisu z nich vymačkejte tekutinu. Pořízení tohoto lisovacího zařízení se může zdát jako nákladná záležitost, ale v kuchyni ho můžete využít i při výrobě jiných olejů, např. ze slunečnice nebo lnu.

A co vy? Už jste ochutnali pražené bukvice?

Dalším plodem dozrávajícím na podzim je žalud. Vypravte se na ně do lesa ještě dnes!
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články