Dřevěné prkénko je užitečná věc, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Věděli jste ale, že může obsahovat až o 200 % škodlivých bakterií víc než to záchodové? Je tedy třeba ho pravidelně čistit. Vyzkoušejte tyto jednoduché tipy, která vám s tím pomohou.
Kyselina citronová zanechá příjemnou vůni
Pro první ze způsobů očisty prkénka budete potřebovat:
- jedlou sodu,
- citron,
- teplou vodu
- a hadřík.
Na celý povrch dřevěné desky nasypejte jedlou sodu a vymačkejte šťávu z poloviny citronu. Poté druhou půlkou prkénko důkladně vydrhněte a nakonec ho navlhčeným hadrem otřete. Váš kuchyňský pomocník bude opět čistý, a navíc bude příjemně vonět po citrusech.
Ocet zabíjí mnoho druhů bakterií
Dřevěné prkénko můžete také perfektně vyčistit a vydesinfikovat pomocí obyčejného octa. Po každém použití se doporučuje desku otřít hadříkem namočeným v této potravinářské přísadě. Kyselina octová je totiž účinnou obrannou látkou proti škodlivým bakteriím, kterými jsou např.:
- escherichia coli,
- salmonella
- a staphylococcus.
Sůl si poradí se zápachem
Pokud vaše kuchyňské prkénko po každodenním používání nepříjemně zapáchá, očistěte ho pomocí soli. Ta zbaví dřevo všech nežádoucích pachů, a navíc ho hezky zesvětlí. Desku nejprve mírně navlhčete, poté posypejte zmíněným ochucovadlem a nechte alespoň 10 minut působit. Nakonec ji opláchněte pod tekoucí vodou.
Peroxid skvěle desinfikuje povrchy
Peroxid vodíku (3%) je výborným dezinfekčním prostředkem, který s několika dalšími přísadami perfektně vyčistí povrch prkénka. Na ten nejprve aplikujte menší množství octa a otřete ho papírovou utěrkou. Poté si vezměte látkový hadřík namočený do trochy peroxidu a celou dřevěnou desku s ním přetřete. Nakonec opláchněte vodou.
Čistíte své kuchyňské prkénko pravidelně i vy?