Šikovné univerzální tipy pro uskladnění ovoce a zeleniny na zimu. Úroda neshnije, neztratí vitamíny a vydrží až do jara

                   

Nezáleží na tom, zda chcete uskladnit doslova pytle vlastnoručně vypěstované zeleniny, nebo máte k uložení do sklepa připravených jen několik kousků. Poradíme vám, jak to udělat, aby vám zásoby vydržely až do března. Jedním z důležitých tajemství dlouhé trvanlivosti uloženého ovoce a zeleniny je jejich sklizeň ve správnou dobu. Snažte se proto zvolit suchý den, tehdy je možné kořenovou zeleninu snadno vytáhnout bez poškození podzemní části a zároveň se na ní nikde neusazuje vlhkost.

Několik zásad správného sběru

Pokud se vám sklizeň v optimální den nepodaří, nechte nejdříve zeleninu na vhodném místě vysušit, než ji uskladníte. Vždy dbejte na to, abyste během sklizně zeleniny nepoškodili žádné její části (samozřejmě těch, které se před uskladněním odstraňují, se to netýká). A také před uložením nikdy nic nemyjte. Museli byste potom zeleninu i ovoce znovu vysušit, což je v konečném důsledku zbytečný krok. Pokud to navíc neprovedete správně, úroda se zkazí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Před uskladněním ve sklepě ještě všechny plody, ve kterých by mohli být škůdci nebo patogeny, vytřiďte a urychleně zpracujte, případně rovnou vyhoďte. Všeobecně také platí, že není dobré skladovat příliš velké ani příliš malé kusy úrody. Vždy vybírejte ty střední v rámci své kategorie. A před uskladněním nezapomeňte sklep nově vybílit vápnem nebo alespoň vydezinfikovat, zbavíte se tak všech nežádoucích bakterií.

Jak skladovat brambory ve sklepě

U brambor je vždy třeba dbát na to, aby se mezi skladované zásoby nedostaly ty uřezané, plesnivé nebo třeba nahnilé, protože od nich se rychle nakazí ty ostatní. Pro uskladnění je nejvhodnější místnost ve sklepě mimo dosah mrazů nebo ještě lépe s teplotou 10–12 stupňů. Nikdy je neskladujte v jedné místnosti s mrkví, kořenovou petrželí, ozimou ředkví nebo křenem. Urychlilo by to klíčení, navíc tyto plodiny lépe odolávají teplotám blízkým bodu mrazu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Zimní uložení cibule a česneku

Tuto plodinu skladujte nejlépe na půdě nebo ve spíži, kam se nedostane mráz. Česneku se bude dobře dařit téměř kdekoli, jen se před jeho uskladněním ujistěte, že je neporušený, a pokud možno také svázaný do girlandy nebo copu. Tyto plodiny se mohou navzájem dotýkat, byť by neměly být uskladněny v příliš vysoké vrstvě. Musí se k nim dostat vzduch, jinak může dojít k rychlému rozvoji patogenů.

Správná vlhkost při skladování zeleniny

I tady je při tomto procesu velmi důležitým aspektem ideální vlhkost, a to hned z několika důvodů.

  • Při příliš vysoké vlhkosti zelenina hnije
  • a při příliš nízké může vysychat a scvrkávat se.
iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Pokud skladujete zeleninu a ovoce ve sklepě nebo spíži, je bezpodmínečně nutné zajistit také dobrou výměnu vzduchu prostřednictvím větrání. To většinou řeší malé okénko nebo ventilátor, jež se zároveň postarají i o rovnoměrnou vlhkost. Myslete také na to, že je vždy lepší své plody skladovat v temnu. Pokud budete svou zeleninu a ovoce ukládat podle našich rad, vydrží vám zásoby až do března.

Jakým způsobem ukládáte ovoce a zeleninu na zimu vy?

Zaměřte se na správné uskladnění kořenové zeleniny, vydrží vám tak až do jara
Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články