Zkuste babské recepty na cuketové zelí. Oproti tomu pravému vám nezpůsobí nadýmání, a přitom chutná opravdu skvěle

                   

Cuketa (Cucurbita pepo) je druh plodové zeleniny z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Jedná se o velmi plodnou rostlinu dorůstající obrovských rozměrů. Při její sklizni většina z nás ani neví, co s tak velkou úrodou bude dělat. Naštěstí má ale široké spektrum využití v kuchyni. Můžeme ji jíst jak syrovou, tak i tepelně upravenou.

Pomůže vám se stresem

Tato zelenina z 90 % sestává z vody, takže přispěje k vašemu dennímu příjmu tekutin. Dále obsahuje:

  • vitaminy A, B, a C,
  • vlákninu,
  • karoteny,
  • vápník,
  • hořčík,
  • draslík,
  • železo,
  • a fosfor.

Díky tomuto obsahu prospěšných látek příznivě působí na zrak, odbourává stres a posiluje všechny svaly (i ten srdeční). Dále zlepšuje činnost mozku a napomáhá při léčbě dny a cukrovky. Podporuje také funkce ledvin a močového měchýře.

iZdroj fotografie: Unsplash

Zelí z cukety nenadýmá

Z cukety můžete připravit mnoho pokrmů, mezi které patří např. zelí. Chutí jej od toho pravého nerozeznáte a navíc nenadýmá. Perfektně se tak hodí pro jedince, kteří trpí trávícími obtížemi. Pro jeho přípravu si nachystejte:

  • 3 cukety,
  • 3 cibule,
  • 3 lžíce sádla nebo oleje,
  • 1 lžičku kmínu (drceného),
  • 2 lžičky cukru,
  • 2 lžíce octa,
  • sůl a pepř dle chuti.

Nejprve cuketu oloupejte, zbavte jader a nahrubo nastrouhejte. V hrnci si rozehřejte sádlo či olej a nechte v něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte zbytek přísad. Poduste, dokud se nevypaří přebytečná voda, a naplňte jím čisté zavařovací sklenice. Ty položte dnem vzhůru na utěrkou vystlaný plech. Dejte pozor na to, aby se sklo nedotýkalo. Přidejte trochu vody tak, aby byly nádoby ze 2 cm ponořené. Nakonec vložte do trouby vyhřáté na 80 °C po dobu 8 minut.

iZdroj fotografie: Unsplash

Zkuste i netradiční recept

Vyzkoušet také můžete výborné cuketové zelí dochucené umeoctem. Budete potřebovat:

  • 1 cibuli,
  • půlku cukety,
  • olej,
  • umeocet,
  • špetku soli,
  • kmín.

Cibuli nakrájejte na půlměsíčky a se solí ji osmahněte na oleji. Poté přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu a kmín. Podlijte trochou vody nebo zeleninového vývaru. Přibližně 10 minut poduste a ochuťte speciálním octem. Hotové zelí můžete podávat např. s knedlíky plněnými uzeným.

Máte rádi cuketu? Pokud ano, jaký je váš oblíbený pokrm připravený z této zeleniny?

Připravte si také cuketovou nádivku. Recept je snadný a rychlý a chuť je přímo skvělá!
Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články